3 MART KOZLU MADEN FACİASINI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ!

3 Mart 1992’de Zonguldak Kozlu’da TTK’ye ait taş kömürü ocağında yaşanan ve 263 maden emekçisini kaybettiğimiz grizu patlamasının yarattığı kor hala yüreklerimizde.

Madencilik sektörü, doğası gereği içerdiği riskler nedeniyle kendine has bir özellik arz eden, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren en ağır ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Emek yoğun çalışılan bu sektörde iş kazası ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma olasılığı diğer iş kollarına oranla daha yüksektir.

Ülkemizdeki madencilik kamu kurum ve kuruluşlarının yukarıda söz edilen bilgi ve deneyime ulaşması uzun yıllar gerektirmiştir. Ancak, 80‘li yılların başından itibaren uygulanan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans gibi örgütümüzün karşı olduğu uygulamalar ülke madenciliğini küçültmüş; madencilik bilgi ve deneyim birikimini darmadağın etmiştir. Bu birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine, üretimin teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması kazaları beraberinde getirmektedir.

Bu tür facialar Kozlu’dan önce olduğu gibi, Kozlu’dan sonra da devam etmiş, başta Soma ve Ermenek kitlesel faciaları olmak üzere kitlesel ölümler yaşanmıştır.

3 Mart 1992‘de Kozlu ‘da ve diğer maden facialarında yaşamını yitiren tüm madencileri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Bu vesileyle rant ve daha fazla kar uğruna, iş sağlığı güvenliği önlemlerini almayan, insan yaşamını göz ardı eden bu tür ortaçağ uygulamalarının son bulmasını diliyor, gelecekte yaşanabilecek facialardan yasal düzenleme ve denetimleri gerektiği gibi yapmayan iktidarın sorumlu olacağını anımsatıyoruz..

3 Mart 2022, Ankara

Yayın Tarihi: 03.03.2022