Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Neden Susuyor?

25 Aralık 2003 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı‘nca yapılan açıklama ile, Eti Gümüş A.Ş.‘nin özelleştirilmesinin Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca onaylandığı, kararın Resmi Gazete‘de yayımlanmasından sonra alıcı firma olan 3S Madencilik Seramik ve İnşaat Yapı Malzemeleri Dış Ticaret A.Ş. ile sözleşme imzalanması görüşmelerine başlanacağı belirtilmiştir.

Bu açıklama üzerine, Odamız üyelerince kurumumuza aktarılan bazı iddiaların yanıtlanarak tarafımıza iletilmesi, 26 Aralık 2003 tarihli resmi yazı ile söz konusu kuruluştan istenmiştir. Aynı konuya ilişkin olarak Odamızın 16 Mayıs 2003 ve 25 Aralık 2003 tarihli iki de basın açıklaması bulunmaktadır.

Bununla beraber, idare, iddialarla ilgili olarak bugüne kadar hiçbir açıklamayı tarafımıza göndermemiştir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 9 Ekim 2003 tarih ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu‘nu açıkça ihlal etmekte, gerek Odamızı gerekse kamuoyunu bilgilendirmemekte ya da bu hususla ilgili gerekçelerini bildirmemektedir.

İdare‘den cevaplanılması istenen iddialar aşağıda bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır:

1) 3S Madencilik Seramik ve İnşaat Yapı Malzemeleri Dış Ticaret A.Ş. olarak anılan firmanın gerçek kimliği, “Söğüt Seramik Sanayi Şirketi“nin isim değiştirmiş hali olan ve 3 yıl önce bankalara olan borçları nedeniyle iflas ederek Sermaye Piyasası Kurulu’na “artık üretim yapamıyoruz, fabrikamızı kiraya verdik“ şeklinde bildirimde bulunan “Söğütsen Seramik“ midir?

2) Söz konusu firmanın madencilik deneyimi nedir? Daha önce gümüş ya da benzeri maden işletmeciliği yapmış mıdır?

3) Söz konusu firmanın, işletmede hiçbir teknik incelemede bulunmadan sadece işletmenin mevcut nakit ve hemen nakde çevrilebilir varlıklarına bakarak teklif verdiği doğru mudur? Detay teknik inceleme yapılmadan böylesi bir işletmenin işletmesine talip olabilmek mümkün müdür?

4) İşletmenin kasasında nakit 16,5 milyon USD, stoklarında 10 milyon USD ve Kütahya şehir merkezinde 3 milyon USD değerinde lojman ve sosyal tesisler olmak üzere nakit ve nakde çevrilebilir toplam 29,5 milyon USD varlığı bulunduğu, işletme faaliyetlerinin devam etmekte olması nedeniyle belirtilen varlık miktarının sürekli artmaya devam ettiği doğru mudur?

5) Firmanın teklif ettiği 40 Milyon Amerikan Doları ne şekilde ve hangi sürede devlete ödenecektir?

6) Yıllardan bu yana özelleştirilecekleri söylenen ve bu amaçla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesine alınan, ancak ne özelleştirilebilen ne de doğru dürüst bir yatırım yapılmayan ve bu nedenle her geçen gün giderek çökmekte olan kamu madencilik kuruluşları için idarenin görüşü nedir?

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Ankara, Ocak 2004