TMMOB Maden Mühendisleri Odası

BASINA VE KAMUOYUNA

MADENLER SİYASİ RANTA KURBAN EDİLİYOR

Odamız, insanı ve insan emeğini merkeze koyan, bir yandan madencilik faaliyetlerinde kamunun etkin gözetim ve denetimini sağlarken, diğer taraftan söz konusu faaliyetlerin çevre ve ekosistemlerin korunmasını da gözeten, temel olarak ekonomik kalkınmaya ve yoksulluğun azaltılarak gelir dağılımının düzeltilmesi hedeflerine yönlendirilen bir "ulusal madencilik politikası" oluşturmanın, gerek toplumun yararı gerekse madencilik sektörünün gelişimi bakımından son derece büyük önem taşıdığı görüşünde olup, bu hususları her platformda dile getirmektedir.

Bilindiği üzere 5177 sayılı, Maden Kanunu‘nda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 05.06.2004 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunda değişiklik yapılmasının gerekçeleri içinde de, "Taşocakları Nizamnamesi kapsamındaki madenlerin Maden Kanunu kapsamına alınarak yaşanan çeşitli sorunların giderilmesi ve denetimin daha sağlıklı yapılması" olduğu belirtilmiştir.

Odamız; kamu denetimi ile teknik denetimin daha sağlıklı yapılacağı, sektörde yaşanan iş kazalarının azalacağı, çevre sorunlarının en aza indirileceği düşüncesiyle söz konusu değişikliği desteklemiştir.

Ancak, yapılan bu değişikliğin sonuçları tam alınamadan Taşocakları Nizamnamesine dönüş teklif edilmektedir. Maden Kanunu‘nda yapılmak istenen değişiklik bu şekliyle kabul edilecek olursa ülkemiz ekonomisinde istihdam ve yarattığı katma değer açısından çok önemli bir yere sahip olan mıcır üretiminin denetimi İl Özel İdarelerine bırakılacak, elinde yeterli yetişmiş teknik personel bulunmamasından dolayı, henüz kanun değişikliğiyle kendisine yüklenen görevleri dahi yerine getirmekte zorlanan İl Özel İdarelerinin problemleri daha da artacaktır.

Ayrıca; sektörde yaşanan ölümlü iş kazalarının, teknik denetimin azalması ile daha da artacağından kaygı duyulmaktadır.

Yaşanan sorunların nedenlerini doğru tespit edip çözüm önerileri getirmek yerine,  farklı gerekçelerle yapılması düşünülen bu değişiklik sorunu çözmeyecek, aksine daha da karmaşık hale getirecektir. Çünkü Özel İdarelerin bünyesinde, maden mühendisi ve diğer teknik kadrolar neredeyse yok denecek kadar azdır. Teknik bir denetim gerektiren görevlerin yapılamaması da daha büyük çevre sorunları yaratacaktır.

Özellikle seçim yılının içinde olmamız nedeniyle de; yapılacak yasa değişikliklerinin siyasi bir rant aracı olarak kullanılabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Sektörde ciddi sorunların yaşandığı bilinmektedir. Yasalar uygulanmamakta, bir şekilde by-pas edilmekte, yandaşlar kayırılmakta ve dürüst çalışan madenci mağdur edilmektedir.

Sorunların çözümü için; sorumluluk sahiplerinin iyi niyetle olayın nedenlerini araştırmaları ve kamu yararı gözeterek karar üretmeleri önemlidir.

Ancak kalıcı çözüm üretmek yerine, geçici tedbirlerle günü kurtarmaya çalışmak, en basit tanımıyla ülkeye ve madencilik sektörüne haksızlık olacaktır. Yani, "Yağmurdan kaçarken doluya tutulma" olayı yaşanacaktır.

Çözüm için, tüm tarafların katılımıyla yapılacak değişikliklerin kalıcı olacağını düşünüyoruz.

Değişiklik teklifinin yasalaşması ile, sektörde artacak ölümlü iş kazaları ve diğer olumsuzlukların sorumluluğu konusunda yetkilileri bir kez daha uyarıyor ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

Ankara, 21.03.2007

Okunma Sayısı: 2157
Yayın Tarihi: 21.03.2007