TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Basına ve Kamuoyuna

İstanbul Sultançiftliği’nde faaliyet gösteren bir taşocağı işletmesinde, 1 Şubat 2003 tarihinde meydana gelen şev kayması nedeniyle 2 katlı şantiye binası toprak altında kalmış ve söz konusu olayda, ocakta çalışan 4 kişi hayatını kaybetmiştir.

Olayın meydana geldiği işletme, yürürlükteki Maden Kanunu kapsamında değil, yaklaşık 100 yıl önce çıkarılan Taşocakları Nizamnamesi hükümlerine göre çalışmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 4.000 adet benzeri ocak faaliyet göstermekte olup, bu ocaklarda her yıl ortalama 100 civarında ölümlü kaza meydana gelmektedir. Kazaların temel nedeni, taşocağı işletmelerinin, ülkemizde mevcut Maden Kanunu’na göre değil Taşocakları Nizamnamesi kapsamında çalışmasıdır. Söz konusu Nizamname, patlayıcı maddenin kullanılmadığı, madencilik sektörünün gelişmediği, ülkede mühendis sayısının son derece kısıtlı olduğu bir dönemde çıkarılmış olup, günümüz Türkiye’sindeki koşullara hiçbir şekilde cevap verememektedir. Tamamen denetim dışı, projesiz ve ehil olmayan kişilerce yürütülen taşocağı işletmeciliği; her yıl çok sayıda ölümlü kazaya neden olduğu gibi, kaynak israfına ve çevre sorunlarına da neden olmaktadır.

Taşocağı işletmeciliği bir madencilik faaliyetidir. Bu işletmelerin de ülkemizde mevcut diğer maden işletmeleri gibi Maden Kanunu hükümlerine göre çalışması gerekmektedir. Teknik eleman denetiminden uzak ehil olmayan kişilerce yapılan işletmeciliğin önüne geçilebilmesi ve böylesi acı örneklerin tekrar yaşanmaması, ancak, söz konusu Taşocakları Nizamnamesi‘nin kaldırılarak, taşocaklarının Maden Kanunu kapsamına alınması ile mümkün olabilecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız. 03.02.2002.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 1889
Yayın Tarihi: 03.02.2002