TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Basına ve Kamuoyuna: 5 Haziran-Dursunbey…7 Temmuz-Azdavay…13 Ağustos-Mengen...?

Basına ve Kamuoyuna: 5 Haziran-Dursunbey…7 Temmuz-Azdavay…13 Ağustos-Mengen...?

BASINA VE KAMUOYUNA

5 HAZİRAN-DURSUNBEY…7 TEMMUZ-AZDAVAY…13 AĞUSTOS-MENGEN............?

 

Bolu’nun Mengen İlçesine bağlı Gökçesu Beldesinde işletilmekte olan yeraltı kömür ocağında,      13 Ağustos 2006 tarihinde meydana gelen göçük sonucu, İsa YAVAŞÇI ve Halil İbrahim HATIL adlı işçiler yaşamlarını yitirmiştir.

Bundan önceki basın açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere, Madencilik sektöründe benzeri iş kazaları son yıllarda belirgin olarak artmaktadır. Bırakın son 3-5-10 yılı, sadece son 2.5 ayda      3. kazayla karşı karşıya kalınmıştır.

“Kömür madenciliği faaliyet grubu, iş kazaları açısından; diğer sektörlere göre işçi sayısı başına düşen kaza ve ölü adedi ile her zaman ilk sırada yer almaktadır.” Bu nedenle, madencilik sektörünün daha yakından izlenmesi, değerlendirilmesi ve kaza önleme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi gerekmektedir.

İş güvenliğinden birinci derece sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın madencilikten sorumlu ilgili birimleri ile bugüne kadar olduğu gibi sektörün gün geçtikçe artan sorunlarının çözümü noktasında, emeğe, insanlığa ve çevreye duyarlı bir madencilik çerçevesinde işbirliği içinde olma gayretini, Maden Mühendisleri Odası sürdürmeye devam edecektir.

İş kazalarının yatırımlarla ve eğitimle ilişkisinin incelendiği istatistik çalışmalarına bakıldığında yeni yatırım ve modernizasyon dönemlerini takip eden yıllarda kaza sıklık oranlarının hızla düştüğü görülecektir. Madencilik faaliyetleri; işletme yönteminden-tahkimat sistemine, havalandırmadan-kazı teknolojisine, nakliyatından-cevher zenginleştirmeye, personel istihdamından-eğitimine ve fizibilite etüdünden-yatırımına kadar bir bütün olarak düşünülmelidir. Bunların tümünde yapılacak iyileştirmelerle, iş güvenliği ve sağlığı standartlarının yükseltilebileceği bilinmelidir.

Madencilik, zor, yıpratıcı ve yüksek oranda risk taşıyan, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en ağır iş kollarından birisidir. Buna rağmen, ülkemiz madencilik kuruluşlarındaki mevcut birikimin yok edilerek, madencilik üretimlerinin yetersiz, donanımsız ve deneyimsiz kişi ve kuruluşlara bırakılması, bu yapılırken bir yandan yetersiz, liyakatsiz kişilerin siyasal atamaları ve diğer yandan kamusal denetimin iyice gevşetilmesi böylesi kazaların kaçınılmaz olmasına neden olmaktadır.

Maden Mühendisleri Odası'nın yasal hakkı olan mesleki denetiminin engellenmesi ve üye denetimini yeterince yapamaması da sorunların çözümünü zorlaştırmaktadır. Bu çerçevede, gerekli yasal düzenlemeler zaman geçirilmeden yapılmalıdır.

Olayda yaşamını yitiren maden şehitlerini saygıyla anıyor, yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Tüm madencilik camiasına baş sağlığı diliyoruz. Madencilik sektöründe giderek artmakta olan iş kazaları konusunda ilgilileri uyarıyor ve görevlerini eksiksiz yapmaya, gereken önlemleri acilen almaya davet ediyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Ankara, 16 Ağustos 2006

Okunma Sayısı: 2851
Yayın Tarihi: 16.08.2006