TMMOB Maden Mühendisleri Odası

BAŞTA SİVAS KATLİAMI OLMAK ÜZERE,KARANLIK GÜÇLERİN DÜZENLEDİĞİ TÜM KATLİAMLARI KINIYORUZ.

BAŞTA SİVAS KATLİAMI OLMAK ÜZERE,KARANLIK GÜÇLERİN DÜZENLEDİĞİ TÜM KATLİAMLARI KINIYORUZ.

BAŞTA SİVAS KATLİAMI OLMAK ÜZERE, KARANLIK GÜÇLERİN DÜZENLEDİĞİ TÜM KATLİAMLARI KINIYORUZ.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta aralarında yazar, şair, düşünür ve sanatçıların bulunduğu 33 aydının yakılarak katledilişinin bugün 29. Yıl dönümü.O gün, geleneksel olarak düzenlenen kültürel etkinlikler için bir araya gelen binlerce insanın arasında bulunan 33 aydın, mülki amirin ve kolluk güçlerinin gözü önünde canlı canlı yakılarak öldürüldü.

Her ne kadar katliam, çağdışı düşünceye sahip bir güruh tarafından yapılmış gibi gösterilse de, önceden yapılan hazırlıklar bilinmesine karşın güruhun engellenmemesi; kolluk kuvvetlerinin yetersizliği ve müdahale etmede ki isteksizlikleri; yani alınmayan önlemler ve dahası katliam sonrası dönemin başbakanı Tansu Çillerin "çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir" açıklaması, devlet organlarının da içinde olduğu büyük bir komploya işaret etmektedir.

Toplum olarak yaşadığımız sorunlardan en önemlisi toplumsal-siyasal olaylarla yüzleşemememiz, bu olayları yaratan ortam ve süreçleri yargılayamamamız ve suçlu olanları cezalandırmayışımızdır. Nitekim, Sivas davasının zaman aşımı nedeniyle düşmesi ile ilgili olarak dönemin Başbakanı ancak ''Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun.” diyebilmiştir.  Yüzleşmediğimiz her olay bir diğerinin önünü açmakta, yapanları cesaretlendirmekte, ülkemiz tarihi katliamlarla anılır hale gelmektedir.

Demokratikleşmenin ön koşulu olarak ülkemiz, karanlık tarihimizle hesaplaşmalıdır. Ülkemiz, ancak bu karanlık tarihle yüzleşerek, suç mekanizmalarını ve suçluları ortaya çıkartarak, suçluları siyasal olarak mahkûm ederek barış ve refah içerisinde yaşayan demokratik ülkeler arasına katılabilir.  Aksi durumda, büyük güçlerin esiri olan, toplumsal komploları ile iç çatışmalardan kendini kurtaramayan, bir ülke olarak yaşamaya devam edecektir.

Unutulmamalıdır ki, Maraş Katliamıyla hesaplaşılmadığı için Sivas katliamı; Sivas katliamıyla hesaplaşılmadığı için Suruç Katliamı, Ankara Gar katliamı gerçekleşmiştir.

Bu nedenle, başta Sivas katliamı olmak üzere, karanlık güçlerin düzenlediği tüm katliamları kınıyoruz. Toplumsal barışın egemen olduğu demokratik bir ülkede böylesi katliamların yaşanamayacağını bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Saygılarımızla.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
2 Temmuz 2022, Ankara

 

Okunma Sayısı: 335
Yayın Tarihi: 01.07.2022