TMMOB Maden Mühendisleri Odası

DAHA GEÇ OLMADAN BARIŞA ŞANS VERELİM.

DAHA GEÇ OLMADAN BARIŞA ŞANS VERELİM.

DAHA GEÇ OLMADAN BARIŞA ŞANS VERELİM.

Bugün 1 Eylül “Dünya Barış Günü”. 1 Eylül 1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı işgal ederek 6 yıl sürecek olan 2. paylaşım savaşını başlattığı gündür. Bu savaşta 25 milyon asker, 45 milyon sivil olmak üzere 60 milyon insan ölmüş, açlık ve sefalet en üst boyutlara çıkmıştır.

İnsanlık bu deneyimden ders almamış olacak ki, yaşadığımız 21. yüzyıl hala savaşlarla anılmakta, ölümler artarak sürmekte, insanlar yerlerinden yurtlarından edilerek mülteci konumuna sürüklenmektedir.

Bir yandan ABD-Çin arasında artan gerginlik, diğer yandan Avrupa’da Ukrayna topraklarında yaşanan işgal ve çatışma yeni bir dünya savaşı, yeni kitlesel ölümler ve yeni bir açlık dönemini yaşama riskini barındırıyor.

Ülkemizde de durum farklı değil. Bir yandan komşumuz Irak ve Suriye’ye, diğer yandan sınırımızın bile bulunmadığı Libya’ya yönelik askeri müdahaleler güvenlik kaygılarımızı artırmakta, ekonomik kaynaklarımızı tüketmekte, ülkemizin bir mülteci sorunu yaşamasına da neden olmaktadır. Son günlerde Irak’ta yaşanan çatışmaların artması ve Suriye’ye yönelik yeni bir operasyon hazırlıkları mevcut sorunlarımızı daha da artıracaktır.

Oysa toplumsal ihtiyacımız BARIŞ’tır. Hem ülkemiz insanının hem de insanlığın BARIŞ’a ihtiyacı giderek artmaktadır. “BARIŞ” ekmek kadar, aş kadar, iş kadar temel bir insan hakkıdır. Daha geç olmadan BARIŞ’a bir şans tanınmalıdır.

Saygılarımızla.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
1 Eylül 2022, Ankara

Okunma Sayısı: 363
Yayın Tarihi: 31.08.2022