TMMOB Maden Mühendisleri Odası

EMPERYALİST İŞGAL VE SAVAŞA HAYIR

EMPERYALİST İŞGAL VE SAVAŞA HAYIR

EMPERYALİST İŞGAL VE SAVAŞA HAYIR

Rusya ile Batı arasında, Ukrayna’nın Batı ile yakınlaşması nedeniyle 2013’ten bu yana devam eden gerilim; 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ile bir süre durulmuştu. Ukrayna’nın Batı ile NATO üyeliği üzerinden kurduğu diyaloglar sonucunda 2021’den itibaren tekrar tırmanmaya başlayan gerilim, 2022 yılının başından beri üst seviyelere ulaştı. Önce, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Donbas Bölgesi olarak bilinen ve Ukrayna’dan ayrılıkçı bir politika izleyen Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıdığını açıklaması, AB ve ABD’nin Rusya’ya yaptırımlarla cevap vermesini beraberinde getirdi. Sonuçta güne Ukrayna’ya Rusya’nın müdahalesi ile uyandık.

Kendi haklılığını kanıtlamaya çalışan, ancak özde emperyalist yayılmacılığın ürünü olan bu müdahale, başta Ukrayna halkları olmak üzere bölge halklarına ölümden, yıkımdan ve yoksulluktan başka bir şey getirmeyecektir. Ülkemiz, yayılmacı Batı emperyalizminin savaş aygıtı olan NATO üyesi olması nedeniyle, büyüme riski bulunan bu savaşta taraf olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. NATO’nun kışkırtıcı tavrının bölgede gerilimin artmasının ana sebebi olduğu göz önünde bulundurulmalı, savaş ve şiddeti içeren her türlü politikadan, söylemden uzak durulmalıdır. Irak’ta, Kuzey Afrika ülkelerinde ve son olarak Suriye’de gördüğümüz gibi savaşın tek kaybedeni vardır. O da bölge halklarıdır.  

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bölge halklarına acı ve ölümden başka bir şey getirmeyecek olan bu emperyalist savaşa hayır diyoruz. İktidarı  bu savaşta taraf olmamaya ve bölgede barışı sağlayacak adımlar atmaya, tüm halkımızı barışa sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

24 Şubat 2022, Ankara

Okunma Sayısı: 403
Yayın Tarihi: 24.02.2022