TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ERMENEK` TE HAYATINI KAYBEDEN MADEN EMEKÇİLERİNİ SAYGI İLE ANIYORUZ! UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ

ERMENEK` TE HAYATINI KAYBEDEN MADEN EMEKÇİLERİNİ SAYGI İLE ANIYORUZ!

UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ

ERMENEK` TE HAYATINI KAYBEDEN MADEN EMEKÇİLERİNİ SAYGI İLE ANIYORUZ!
UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ

28 Ekim 2014 tarihinde Karaman İli Ermenek İlçesinde özel sektör tarafından rodövans yöntemiyle üretim yapılan yeraltı kömür ocağında meydana gelen facia sonucu 18 maden işçisi su altında boğularak hayatını kaybetmiştir.

Hayatını kaybeden maden emekçilerini saygıyla anıyor, yakınlarına ve sevenlerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Odamız facianın yaşandığı günden itibaren gerçek sorumluların ortaya çıkarılması ve hak ettikleri cezaları alması için mücadelesini sürdürmüştür. Davanın yerel mahkemede ki sonucunda facianın gerçek sorumluları yerine maden mühendisi meslektaşlarımızın cezalandırılmış olması başta Odamız ve maden emekçilerinin yakınları tarafından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak isteriz.

Toplumun belleğinde iz bırakan böylesi faciaların kamu yararı yerine, salt kar hırsıyla faaliyet yürütmesinden, özelleştirme, taşeronlaştırma ve rodövans uygulamalarından kaynaklandığı açıktır.  Salt kar hırsıyla, bilimsel teknik ölçütler uygun olmadan yapılan madencilik faaliyetleri ve yeteriz kamusal denetim bu facialara neden olmaktadır, olmaya da devam edecektir.

Nitekim, Soma Faciasının milat olması gerekirken Ermenek yaşanmış. Ermenek`ten ders çıkarılmamış Şirvan ve Şırnak, Milas ve Hakkari’de ölümler yaşanmıştır ve siyasi iktidar tarafından; emekten ve halktan yana olmayan yanlış politikalar devam ettirildiği sürece ölümler yaşanmaya devam edecektir.

Defalarca söyledik bir kez daha söylüyoruz!..

Yaşanan ve yaşanacak ölümlerin sorumluları maden mühendisleri, iş güvenliği uzmanları ve daimi nezaretçiler değil mevzuatın ve bilimin gerektirdiği önlemleri almayanlar ile maden mevzuatını yapboz tahtasına çeviren siyasi iktidar ve liyakatsız bürokratlardır.

Armutcuk, Kozlu, Yeni Çeltek, Sorgun, Gediz, Dursunbeyli, Kemalpaşa, Elbistan, Karadon, Soma, Ermenek, Şirvan, Şırnak, Milas, Hakkari ve adını sayamadığımız onlarca, yüzlerce maden faciasında yaşamını kaybeden maden emekçilerini saygı ile anıyoruz.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
28 Ekim 2021, Ankara

Okunma Sayısı: 390
Yayın Tarihi: 28.10.2021