"GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI KANUNU" FARKLI DÜŞÜNENLERİ, BİAT ETMEYENLERİ DIŞLAYAN ANTİ DEMOKRATİK BİR DÜZENLEMEDİR.
“GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI KANUNU” FARKLI DÜŞÜNENLERİ, BİAT ETMEYENLERİ DIŞLAYAN ANTİ DEMOKRATİK BİR DÜZENLEMEDİR.
Mart ayında meclise gelen ve reddedilen “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu” geçtiğimiz günlerde yeniden meclisin gündemine getirilmiş ve 4 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunda ilk kez ve yeniden memurluğa atanacaklar için uygulanacak olan “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması”nın Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ve mülki idari amirliklerinin koordineli çalışması ile gerçekleştirileceği belirtilmiştir.
İktidar 15 Temmuz sonrasında darbe girişiminde bulunanları ve “fettullahçı” kadroları tasfiye etmek gerekçesiyle aldığı yetkileri, bir süre sonra kendine karşı olan muhalifleri hedef alarak bir baskı aracı olarak kullanmıştır. İktidarın, farklı düşünenleri, biat etmeyenleri kamu yönetiminden dışlayan uygulamaları düşünüldüğünde, “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması”nın da baskı ve tasfiye aracına dönüşmesi muhtemel görünmektedir.
“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması”nın, özellikle siyasi ilişkilerle belirlenen kolluk güçleri tarafından gerçekleştirilecek olması, toplanan bilgilerin AKP tarafından atanan bürokratlardan oluşacak “Değerlendirme Komisyonu” tarafından değerlendirecek olması bu endişeleri daha da artırmaktadır.
Bu Kanun, farklı düşünen, biat etmeyen yurttaşlarımızı suçlu olarak gören bir anlayışın ürünüdür. Kanun, yargının yetkisini idareye vererek yargıyı işlevsizleştiren, demokratik hukuk devletlerinde görülmeyecek, çağ dışı bir Kanundur.
İşsizliğin her geçen gün arttığı ve halkın yoksullaşmaya devam ettiği bu döneminde, kamu kurum ve kuruluşlarına devlet memuru olarak atanabilmek yeni mezun gençler açısından her geçen gün daha da cazip hale gelmiştir. Mart ayında meclis gündemine geldiğinde reddedilen ancak prosedüre aykırı bir şekilde tekrar Meclis gündemine alınarak kabul edilen “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu”, AKP’nin kendi gibi düşünmeyenlere, biat etmeyenlere karşı kullanacağı yeni bir baskı aracı olacaktır. Devlet memuru olarak atanmak, kamu görevinde bulunmak her yurttaşın Anayasadan kaynaklanan hakkıdır. Bu hak siyasi görüş, felsefi inanç, din, dil, ırk, cinsiyet vb. hiçbir ayrıma bakılmaksızın herkese eşit olarak uygulanmak zorundadır. İktidarı, Anayasal haklara saygı göstermeye, demokratik hukuk devleti normlarına uymaya, bu anti demokratik Kanunu geri çekmeye çağırıyoruz.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
21 Nisan 2021 , Ankara