TMMOB Maden Mühendisleri Odası

İş Cinayetleri Durdurulsun

İş Cinayetleri Durdurulsun

 İŞ CİNAYETLERİ DURDURULSUN

11 Ağustos 2008 tarihinde Tuzla tersaneler bölgesindeki özel bir tersanede bir filikanın (cankurtaran) güvenlik testi yapılırken halatın kopması sonucu, 19 işçi yüksekten denize düşmüş, denize ters şekilde düşen filikanın içindeki işçilerden 3‘ü yaşamını yitirmiş, 16‘sı da yaralanmıştır. Öncelikle yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Tuzla tersanelerinde yaşanan bu olay sıradan bir iş kazası değildir. Test edilen filikaya kum torbaları yerine işçilerin bindirilerek test yapılması bu olayın bir iş cinayeti olduğunu göstermektedir. Daha önceki iş kazalarında da belirttiğimiz gibi işyerlerinde yaşanan yapısal sorunlar çözülmeden benzer kazaların önlenmesi olanaklı değildir.

Tuzla‘da, neo-liberal politikaların bir dayatması olan örgütsüzleştirme-sendikasızlaştırma ile taşeronlaştırma, gayri insani ve hukuksuz çalışma koşulları olduğu sürece bu tür acı olaylar yaşanacaktır. Sermaye; gerekli olan iş güvenliği önlemlerini almak, işin özelliklerine uygun çalışma ortamı  yaratmak yerine daha fazla kar uğruna çalışma koşullarını zorlayarak adeta kan üzerinden kar etmektedir. Böylesi gayri insani koşullar ancak insan haklarının, hukukun ve demokrasinin yerleşmediği geri kalmış ülkelerde görülmektedir. İnsanlarımız bu duruma layık değildir. Bu vahşete artık dur denilmelidir. Bu kazadan sorumlu tüm yetkililer; vicdani, siyasi ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmelidir.

AKP hükümetince uygulanan politikalar sonucu ülkemiz bir ucuz emek cenneti yapılmış, düşük ücretli, güvencesiz ve ağır çalışma koşulları, rızasız fazla çalışma süreleri egemen hale getirilmiştir. Örgütlenme özgürlüğünün önüne engeller çıkarılmıştır.

Özgün koşulları nedeniyle dünyanın en zor ve son derece ağır çalışma şartlarının olduğu madencilik alanında da benzer olaylar yaşanmaktadır. Maden ocaklarında son 5 yılda 500 maden emekçisi yaşamını kaybetmiştir. Binlercesi de yaralanmıştır.  Madencilik ve tersane sektöründe artan iş cinayetlerinin yaşanan vahşi kapitalizmden kaynaklandığı, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının açık bir sonucu olduğu gerçeğini atlayarak sadece vicdanlarımızda yargılanması, sorunu siyasal gerçekliğinden koparmak ve asıl kaynağını görememek anlamına gelmektedir.

Odamız, benzer kazaların yaşanmaması için aşağıda belirtilen önlemlerin alınmasını önemli görmektedir:

  • Özelleştirmeler durdurulmalı, rodövans ve taşeronlaşma uygulamalarına son verilmelidir.
  • Örgütlenme hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
  • İş güvenliği yasasının acilen çıkarılması bir zorunluluktur. Bu konuda TMMOB‘nin görüşleri yasada mutlaka yer almalıdır.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın gerekli uygulama ve denetimleri layıkıyla yapabilmeleri için, kadrolarını nitelik olarak güçlendirmesi gereklidir.
  • Sektörde ulusal düzeyde acil durum planı ve risk haritalarının çıkarılması ve bu doğrultuda saha denetimlerinin yapılması büyük önem taşımaktadır.
  • İş güvencesinin olmayışı, aşırı zorlanma, uzun mesailer ve ergonomik olmayan çalışma koşulları nedeniyle vücudun yorgun düşmesi, ekonomik yoksunluk ve buna bağlı oluşan yetersiz beslenme, ailesel sorunlar ve benzeri durumlar; kazalara davetiye çıkarmaktadır. Kazaların önlenebilmesi için bilimsel ve teknik yatırımların yanı sıra, çalışma yaşamının da iyileştirilmesi zorunludur.
  • Tüm çalışanların; İSG mevzuatı, uygulamaları ve karşılaşılacak muhtemel riskler konusunda bilinçlenmelerini sağlayarak, iş kazası sayısını ve kaza sonucunda meydana gelen maddi ve manevi zararları azaltmak, çalışanların meslek hastalıklarından korunmalarını sağlamak, dolayısıyla mevcut iş sağlığı ve güvenliği durumunu iyileştirmek amacıyla çeşitli araştırma ve eğitim faaliyetlerinin artırılması gerekmektedir.
  • Ölümlere, yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olan kazaların ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için gerekli olan düzenleme, araştırma ve geliştirme programlarının doğru şekilde yapılandırılabilmesi; ilgili bakanlıkların, kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, sendikaların ve meslek odalarının birliktelik ve işbirliği yapma zorunluluğunu beraberinde getirmektedir.
  • Madencilik sektörü ve diğer sektörlerdeki tüm çalışanların örgütlenmesi teşvik edilmeli ve insanca yaşayabilecekleri politikalar uygulanmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
12 Ağustos 2008, Ankara

 

 

Okunma Sayısı: 1578
Yayın Tarihi: 12.08.2008