"İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN ULUSLARARASI BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ" 1 MAYIS KUTLU OLSUN!
“İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN ULUSLARARASI BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ”
1 MAYIS KUTLU OLSUN!
Amerika’daki işçiler 1 Mayıs 1886 tarihinde, günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma süresine karşı günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktı. Yüzbinlerce işçinin katıldığı grev günlerce sürdü, siyah ve beyaz işçiler sokaklarda birlikte yürüdü; o tarihte siyahların girmesinin yasak olduğu parklarda beraber gösteriler yaptılar. Hayatını kaybeden ve yaralanan insanlar oldu. 1889 yılındaki İkinci Enternasyonal’de 8 saatlik iş günü talebinin simgesi olan 1 Mayıs’ın tüm dünyada “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kararı alındı.
133. yılını kutladığımız 1 Mayıs, tıpkı mücadelenin başladığı gün gibi; tüm dünyada işçiler, emekçiler, ezilenler, ötekileştirilmiş olanlar, yani halkın birçok kesimi sokaklara çıkmakta, mitingler, gösteriler, şenlikler düzenlemekte, böylece siyasal, ekonomik ve sosyal taleplerini dile getirerek, bu taleplerin takipçisi olmaktadır.
İçinden geçtiğimiz bu karanlık günlerde 1 Mayıs’a öfkeli ve inatçı bir direnişle giriyoruz. Gezi Davası’nda yargılanan, aralarında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi eski başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odası Hukuk Müşaviri Can Atalay’ın da bulunduğu arkadaşlarımız, hukuki gerekçelerle değil, politik hesaplarla cezalandırılmışlardır. Tıpkı 1 Mayıs 1886 günündeki gibi Gezi’de haklı talepleri için sokağa çıkan halkın direnişinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.
1 Mayıs’a inatçı bir direnişle giriyoruz. Kadınlar sokaklarda mücadeleyle kazandıkları hakları gece yarısı kararıyla kaybetmeyi kabul etmeyeceklerini, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının iptali istemiyle açılan davanın duruşmasında Danıştay salonunu doldurarak Danıştay tarihinin en kalabalık duruşmasının gerçekleştirilmesini sağlayarak gösterdiler.
Covid-19 sebebiyle alanlara çıkamadan dijital platformlarda çevrimiçi etkinliklerle kutladığımız 1 Mayıslardan sonra tekrar alanlarda coşku ve umutla kutlayacağımız İşçilerin, Emekçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nde de taleplerimiz tekrarlıyoruz.
- Herkese güvenceli iş, insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi sağlansın.
- Maden Mühendisleri Odası “Asgari Ücret Tarifesi” uygulansın.
- Kamuda teknik hizmetler sınıfında yer alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek göstergeleri ayrımsız, en düşük 4800 en yüksek 6400 olacak şekilde yükseltilsin.
- Emeklilikte Yaşa Takılanların yaşadığı mağduriyet giderilmeli, geçmişe dönük emeklilik hakları acilen teslim edilmelidir.
- Gezi davasında yapılan tutuklama kararları iptal edilmeli, yargılananlar serbest bırakılmalıdır.
8 saatlik iş günü talebi nasıl alanlardaki mücadelelerle kazanıldıysa biz de mücadeleye alanlarda özgür, eşit, adil, barışçıl bir dünya ve yaşam taleplerimizi haykırarak devam edeceğiz.
Savaşsız sömürüsüz bir dünya için haydi 1 Mayıs’a,
“ İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN ULUSLARARASI BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ”
1 MAYIS KUTLU OLSUN!
Saygılarımızla,
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
30 NİSAN 2022, Ankara