KAZA DEĞİL CİNAYET KADER DEĞİL KATLİAM

KADER DEĞİL KATLİAM

KAZA DEĞİL, CİNAYET

KADER DEĞİL, KATLİAM

TKİ ye ait olan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından hizmet alım yolu ile işletilen Soma İlçesi yer altı kömür ocağında 13 Mayıs 2014`te meydana gelen facia sonucunda, aralarında 5 maden mühendisinin de bulunduğu 301 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir.

Bu üzücü olayda yaşamını kaybedenleri saygıyla anıyoruz. Acımız büyüktür. Ailelerine, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı, yaralı canlarımıza acil sağlık diliyoruz.

Facianın nedenleri, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rodevans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyimin  birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır.

Bu süreç ile üretim; teknik bilgi ve alt yapı olarak  yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden olmuştur.

Kuralsız ve denetimsiz çalışma yaşamına mahkum edilen emekçilerle birlikte mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları da faciaların odağına konularak, sorumlu tutulmaya çalışılmaktadır. Bu ortamı yaratan gerçek sorumlular, devlet, hükümet, işyeri sahipleri bu şekilde kendilerini temize çıkarmaya çalışmaktadır.

Demokratik mesleki kitle örgütü olarak bizlere düşen görev, gerçek sorumlulardan hesap sorulması için mücadele etmektir. Soma faciasında yaşamlarını kaybeden meslektaşlarımızın ve işçilerin haklarının savunmak, aynı zamanda bundan sonraki katliamların önüne geçecek, yeni can kayıplarının engelleyecektir.

İş cinayetlerinden katliama dönüşen Soma faciası bizlere bir kez daha göstermiştir ki; kuralsız, esnek çalışma dayatması, resmiyette olup fiiliyatta olmayan sendikal anlayışlar, resmiyette olup gerçekte olmayan denetimler, sürdüğü sürece facialar son bulmayacaktır.

Bu güne kadar uyarılarımızın hiçbirini dikkate almayan hükümet; henüz ocakta devam eden yangın söndürülmeden ve arama kurtarma çalışmaları sürerken, "…bu işin fıtratında var…" gibi bilim ve tekniğin karşısında olduğunu yeterince ilan eden açıklamalarda bulunmuştur. Katliamın baş sorumlusu siyasi iktidar, sorumluluk ilkeleri gereği istifa etmelidir.

TMMOB 43. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlığı

30 Mayıs 2014 - Ankara