MADEN EMEKÇİLERİNİN ÖNÜNDEKİ BARİKATLAR KALDIRILMALI, MAĞDURİYETLERİ DERHAL GİDERİLMELİDİR.

Soma’da faaliyet gösteren Uyar Madencilik tarafından işletilmiş olan maden işletmesinde çalışan  maden emekçileri, yıllardır hakları için mücadele etmektedirler.  Geçen yıllara rağmen yetkililer tarafından maden emekçilerine verilen sözler tutulmamış ve mağduriyetleri giderilmemiştir. Tazminatları ve alacakları için Ankara’ya gelen maden emekçilerinin mağduriyetleri giderilmediği gibi kente girişlerine de izin verilmemiştir.

AKP iktidarı döneminde; emek ve emekçi değersizleştirilmiş, geçim derdi içerisinde boğulan emekçiler, denetimsizleştirme sonucunda iş kazalarında hayatlarını kaybetmişlerdir. Soma’dan gelen maden emekçilerinin kent girişinde bekletilmesi ise şaşırtan bir uygulama olmamıştır. Siyasal iktidar geçmişte olduğu gibi  yine sermayeden yana tavır alarak maden emekçilerinin haklı taleplerini görmezden gelmiş ve mağdur olmalarını sağlamıştır. Devletin, mafya ve çete liderleri ile idare edilmeye çalışıldığı, hukukun siyasallaştığı ve  halkın her geçen gün daha da yoksullaştığı bir dönemde, Soma’dan gelen ve kente sokulmayan maden emekçileri örneğinde olduğu gibi hakkını arayan ve mücadele eden halk kesimleri siyasal iktidar tarafından her türlü baskı aracı kullanılarak yıldırılmaya çalışılmıştır.

Yeraltından çıkan en değerli maden madencilerdir. Yıllardır haklarını alamayan ve mağdur edilen maden emekçilerinin kente girişlerine izin verilmemesi rencide edici ve kabul edilebilir bir uygulama değildir. Siyasal iktidar derhal emeği ve emekçiyi değersizleştiren anlayışından vazgeçmeli, kent girişindeki barikatları kaldırmalı ve maden emekçilerinin haklı taleplerini karşılamalıdır.

6 Temmuz 2021, Ankara

Yayın Tarihi: 06.07.2021