TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADEN MÜHENDİSLERİNİN İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR.

MADEN MÜHENDİSLERİNİN İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR.

KPSS 2013/1 tercih kılavuzu yayımlanmıştır. Buna göre, toplam 35 maden mühendisinin kamuda istihdam edileceği açıklanmıştır.

Maden Mühendisleri arasında işsizlik ve meslek dışı işlerde çalışma oranı, Odamız kayıtlarına göre % 35 civarındadır. İşsizlik gittikçe artmakta, ülkeyi yönetenler ise bu sorunu çözmeye çalışmak yerine farklı konularla  kamuoyunu oyalayarak en önemli sorunu gözardı etmektedir. Uygulanan liberal politikalar ve özelleştirmelerle meslek uygulama alanlarımız her geçen gün  biraz daha daraltılmaktadır. Büyüme masallarıyla pembe tablolar çizilirken  yaşamının en güzel yıllarını mühendis olmak için harcayan genç meslektaşlarımız mezun olduklarında işsizlikle karşı karşıya kalmaktadır. Yaşamlarının en güzel yıllarını mühendis olmak için tüketen gençlerimizi işsiz bırakarak geleceklerini karartmak onlara yapılan en büyük haksızlıktır. Ailelerinin sınırlı olanaklarını zorlayarak okuyan ve maden mühendisi olmaya hak kazanan meslektaşlarımıza iş olanağı yaratmak hükümetin asli görevleri arasındadır.

Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın yeni maden mühendisliği bölümleri açılmaktadır. Bugün ikinci eğitimlerle birlikte 28 Maden Mühendisliği bölümünden her yıl yaklaşık 1000 civarında mezun verilmektedir. Mezun  olan meslektaşlarımızın iş bulma olanakları ne yazık ki her geçen gün azalmaktadır. Bu kadar fazla maden mühendisinin bulunması işverenlerin iştahını kabartmakta, meslektaşlarımız  çok düşük ücretlerle, iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılacak işgücü  ordusu olarak görülmektedir. Bu koşullarda bir şekilde iş bulabilen "şanslı" meslektaşlarımız da yoksulluk sınırının altında ücretlerle ve çok zor koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmaktadır.

AKP Hükümeti, madenciliği gözden çıkarmıştır. Yeni kabul edilen 10. Kalkınma Planı‘nda madencilik sektörünün yok sayılması gelecek yıllarda da benzer olumsuzluğun devam edeceğini göstermektedir. Kalkınma Planı‘nda madencilik sektörüyle ilgili ciddi bir öngörü ve sektör planlaması görünmemektedir. Dünyadaki  olası olumsuz gelişmelere karşı sektörü korumak için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Sektör, piyasanın insafına terkedilmiştir.

Madencilik sektöründe giderek büyüyen işsizlik sorununun çözümü için kamu eliyle acil olarak istihdam yaratma uygulamaları başlatılmalı ve istihdama olumlu katkıları olacak projeler desteklenmelidir. Bu yapıların verimli çalışmasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Hükümeti;  maden kaynaklarımızı sanayimizin girdisi olarak değerlendirmeye, ülkemizin ithal kaynaklara bağımlılığını azaltmaya, planlı büyümeyle dışa bağımlılığın azaltılacağı yatırım modellerine yönelmeye ve bu amacı gerçekleştirmek için gerekli sayıda maden mühendisi istihdam etmek için çalışma yapmaya davet ediyor, konunun takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.

 

TMMOB

Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

02 Temmuz  2013, Ankara

Okunma Sayısı: 2032
Yayın Tarihi: 02.07.2013