TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİNİN GÖREVİ SADECE MÜHENDİSLİKTİR.

MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİNİN GÖREVİ SADECE MÜHENDİSLİKTİR.

MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİNİN GÖREVİ SADECE MÜHENDİSLİKTİR.

Son zamanlarda maden mühendisliği ile ilgili değişik iş ilanlarında meslek etiği ile bağdaşmayan tercihler yer almaktadır; “makine operatörü olarak yetiştirilecek”, “telefonlara bakacak”, “kantara bakacak” vs. Bu ve benzeri tercihler hiçbir zaman maden mühendisinin görevi olmadığı gibi hiçbir zamanda olmayacaktır.

Maden mühendisi; madenin, bilime ve tekniğe uygun olarak, kamu yararı, ekonomi ve çevreye duyarlı, işçi sağlığı ve güvenliğini ön plana alarak işletilmesinden sorumludur. Maden ve cevher hazırlama mühendisinin görevleri mevzuatlarla belirlenmiş olup bu tercihlerin ve TMMOB Maden Mühendisleri Odasının “Asgari Ücret Tarifesi” dışında çalışmaya zorlanamaz.

Maden Mühendislerinin görev, yetki ve sorumlulukları resmi gazetelerde yayınlanan TMMOB ve Oda mevzuatımızda belirtilmiş olup hiçbir üyemiz, ülkenin ekonomik şartları ve çalışma koşulları fırsat olarak değerlendirilerek mevzuata, meslek etiğine ve onuruna aykırı bir şekilde çalışmaya zorlanamaz.

Meslek etiği ve onuruna uygun olmayan bu ilan ile ilgili girişimler Odamız tarafından başlatılmış, ilgili kurumlar ve firma ile gerekli görüşmeler yapılmış ve ilanda gerekli düzeltmeler sağlanmıştır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak meslek etiğini ayaklar altına alan iş ilanları ve çalışma koşulları konusunda firmaları dikkatli davranmaya çağırıyoruz. Oda “Asgari Ücret Tarifesi” dışında çalışmaya zorlanan meslektaşlarımızın mesleklerini bilim ve tekniğe, meslek onuruna uygun bir şekilde yapmaları için hukuki takiplerimizi yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz.  

Bundan sonra da mesleğin özü ve onuru ile bağdaşmayan etik dışı ilanlar konusunda Odamız tarafından ilgili kurumlar ile firmalar hakkında yasal işlemlerin yürütüleceğinin bilinmesini isteriz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

27 Temmuz 2021, Ankara

Okunma Sayısı: 599
Yayın Tarihi: 27.07.2021
Fotoğraf Galerisi