MAPEG,DİCLE VADİSİ`NDEKİ MADENLERİN VE YERALTI KAYNAKLARININ İŞLETİLMESİNDE, KAMU YARARINI VE BÖLGESEL KALKINMAYI GÖZ ARDI EDEN UYGULAMALARINDAN VAZGEÇMELİDİR.
MAPEG, DİCLE VADİSİ'NDEKİ MADENLERİN VE YERALTI KAYNAKLARININ İŞLETİLMESİNDE, KAMU YARARINI VE BÖLGESEL KALKINMAYI GÖZ ARDI EDEN UYGULAMALARINDAN VAZGEÇMELİDİR.
Diyarbakır’ın Ergani, Elazığ’ın Maden ilçelerini kapsayan Dicle vadisinin içerdiği bölge maden rezervleri ve çeşitliliği açısından önemli bir bölgedir. Bakır, krom ve mermer gibi yeraltı kaynaklarının işletilmesi ile ilgili yoğun olarak bölgede madencilik faaliyetleri uzun yıllardır sürdürülmektedir. Bölgedeki, yeraltı kaynaklarının kamu yararı açısından en uygun biçimde, doğru planlamalarla, bilim ve tekniğin ışığında değerlendirilebilmesi için siyasal iktidar ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) gibi madencilik açısından önemli kamu kuruluşları tarafından izlenecek politikalarda bu anlamda hayati bir önem arz etmektedir.
Odamız yıllardır hammadde olarak madenlerin ihraç edilmesi yerine uç ürüne gidebilmeyi, kamu kuruluşlarının üretimde aktif olarak rol almasını ve yöre halkı ile barışık, kamu yararını önceleyen bir madenciliğin yapılması ilkelerini savunmaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda bölgedeki maden rezervleri de değerlendirilmeli ve ülke ekonomisine kazandırılması amaçlanmalıdır. Madencilik açısından böyle önemli bir bölgedeki kaynakların değerlendirilmesi üniversitelerin, sanayinin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve çalışmaları sonucunda oluşacak bir yol haritası dahilinde uzun vadeli olarak planlanmalı bölgenin öncelikleri dikkate alınmalıdır.
Bölgedeki yerel dinamiklerin ve diğer önemli bileşenlerin yok sayılarak madencilik bilim ve tekniği açısından gerekli olan arama, işletmecilik çalışmaları tamamlanmadan MAPEG tarafından maden sahalarınının ihale süreçlerinin başlatılması tarafımızdan kaygı verici bir durum olarak karşılanmıştır. Diyarbakır iline 66 km mesafede bulunan ER:3419460 numaralı sahada gerekli ön çalışmalar yapılmadan ihale süreci başlatılmıştır. İhale şartnamelerindeki belirsizlikler de bir diğer büyük sorun olarak göze çarpmaktadır. Bu şekliyle yapılacak bir ihalede ülke ekonomisinin ve bölge halkının kazanmayacağı açıkça ortada duran bir gerçektir.
Aşağıda belirttiğimiz ilkeler doğrultusunda bölgedeki maden rezervleri ve yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi gereklidir.
- Madencilik bilim ve tekniğinin gerektirdiği şekilde gerekli ön arama, fizibilite ve projelendirme çalışmaları yapılmalıdır.
- Üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve sanayi koordineli olarak çalışmalı ihtiyaçlar belirlenerek kamu yararı açısından en doğru yöntem ile süreç planlanmalıdır.
- Bölge halkının istihdamını ve bölgesel kalkınmayı teşvik edici şekilde bir işletmecilik faaliyeti ön görülmelidir.
- Ülke ekonomisine en faydalı olacak çevreyle barışık bir madencilik amaçlanmalıdır.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak yeraltı kaynaklarının, halkın ve ülke ekonomisinin menfaatleri doğrultusunda değerlendirilmesi için uygun olmayan bir şekilde başlatılan ihale sürecinin durdurulması noktasında yetkilileri uyarıyoruz. Madencilik açısından gerekli ön çalışmalar yapılmalı ve en uygun yöntem belirlendikten sonra işletmecilik faaliyetleri planlanmalıdır.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
22 Şubat 2022, Ankara