TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MAPEG PERSONEL TEMİNİNDE KPSS’Yİ ÖN KOŞUL OLARAK ARAMALI, LİYAKATİ ESAS ALMALIDIR

MAPEG PERSONEL TEMİNİNDE KPSS’Yİ ÖN KOŞUL OLARAK ARAMALI, LİYAKATİ ESAS ALMALIDIR

MAPEG PERSONEL TEMİNİNDE KPSS’Yİ ÖN KOŞUL OLARAK ARAMALI, LİYAKATİ ESAS ALMALIDIR

Geçtiğimiz günlerde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, başvuruları 27 Ocak 2020 tarihinde başlayacak 20 pozisyona sözleşmeli yeraltı maden uzmanı alımı için duyuruda bulunmuştur. İlan incelendiğinde başvurularda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmazken, söz konusu pozisyonlar için maden, jeoloji, hidrojeoloji ve jeofizik mühendisliği bölümlerinden mezun olma ve yeraltı maden işletmelerinde en az 5 yıl tecrübeli olma şartı aranmaktadır.

Son günlerde basından da takip ettiğimiz üzere, bazı tarikatların devlet içinde kadrolaşma yoluna gittikleri yönündeki haberlerin, halkta mevcut bürokratik, siyasi anlayışa karşı ciddi bir güvensizlik oluşturduğu görülmektedir. İlanda da görüldüğü üzere, mevcut siyasi irade ve bürokratik anlayış son birkaç senedir personel alımlarında KPSS şartı aranmadan personel ihtiyaçlarını karşılama yoluna gitmektedir. Yaptığı son alımlarla Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün aynı yolu izlediği görülmektedir. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yeraltı uzmanı olarak istihdam edilecek personelin belirlenmesinde adayların  herhangi bir objektif ölçme sistemine tabi tutulmadan, sadece bir sözlü sınav (Mülakat) vasıtasıyla ilandaki pozisyonlar için uygun olup olmayacağının değerlendirilmesi, gözetilmesi gereken eşitlik, adalet gibi ilkelerin göz ardı edilebileceği ve siyasi veya kişisel ilişkileri ön plana çıkararak haksızlığa uygun zemin hazırlayacağı yönündeki endişelerimizi arttırmaktadır.

Kamuda personel ihtiyacının karşılanmasında siyasal veya kişisel ilişkiler yerine KPSS’nin öncül şart olarak arandığı, adayların objektif ölçütlerin olduğu sınav aşamalarına tabi tutulduğu, adaletli bir puanlama sistemi ile en uygun adayların seçildiği bir sistem, kamu kurumlarına ve sınavlara olan güveni arttıracak olup Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün yeraltı uzmanı olarak değerlendireceği personelin tespitinde kamu yararı açısından en uygun yöntem olacaktır.

Saygılarımızla.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
1 Şubat 2020, Ankara

Okunma Sayısı: 1388
Yayın Tarihi: 01.02.2020