TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MÜHENDİSLER AĞLAMIYOR, KAMUDA ATAMA İSTİYOR!

MÜHENDİSLER AĞLAMIYOR, KAMUDA ATAMA İSTİYOR!

MÜHENDİSLER AĞLAMIYOR, KAMUDA ATAMA İSTİYOR!

12 Eylül 2022 tarihinde bazı haber sitelerinde atanamayan öğretmenlerden bir grup temsilcinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile görüştükleri haberlerine yer verildi. Haberde yer alan bir başlık ise meslektaşlarımızı da ilgilendirmektedir. Görüşmeye katılanlardan ismini vermeyen bir öğretmen, Bakan Özer’in katılımcılara çok fazla konuşma hakkı tanımadığını, bir katılımcının ağlaması üzerine ise “Mühendisler de atanamıyor, ama böyle ağlamıyor” diye yanıt verdiğini öne sürdü.

Milli Eğitim Bakanlığı gibi devletin en önemli kurumlarından birinin başında olan Bakanın kurduğu bu cümle, son derece talihsiz bir cümle olmuştur.AKP iktidarı döneminde yoğunlaşan neoliberal politikalar sonucunda kamu hizmetleri bilerek ve isteyerek zayıflatılmış, kamu çalışanları oranı ulusal işgücü içerisinde büyük oranda azaltılmış, bu oran birçok ülkenin gerisinde kalmıştır. Bu süreç içerisinde tarımdan, madenciliğe, madencilikten endüstriye, endüstriden enerji üretimi ve dağıtımına kadar tüm alanlarda kamu kurumları özelleştirilmiş, kapatılmış, kalanların ise içi boşaltılmıştır.Kamu tarafından yürütülmesi hayati öneme sahip kamu hizmetleri dahi özel sektörün ve yandaşların rant sahasına dönüştürülmüştür.

Diğer yandan,kamu eliyle etkin bir şekilde yürütülmesi gereken kamusal denetleme mekanizması, ülkemizde ne yazık ki yetersizdir.Bu yetersizliğin de en büyük sebeplerinden biri doğru denetleme mekanizmalarının oluşturulamaması iken,bir diğer sebebi de yeterli nicelik ve nitelikte denetleme elemanı istihdam edilememesidir.

TMMOB, Odamız ve TMMOB’ye bağlı diğer odalar ile ilgili sendikaların kamuda mühendis istihdamına dönük yüzlerce basın açıklaması ve imza kampanyası yürütmesine, iş alanlarımızdaki kamu kurumlarının yetkilileri ile onlarca görüşme gerçekleştirilmesine rağmen Milli Eğitim Bakanı’nın sarf ettiği bu söz kamuda atama bekleyen/isteyen, işsizlik ve geleceksizlikle boğuşan meslektaşlarımıza hakaret niteliğindedir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak,Sn. Bakanı sarf ettiği bu sözden dolayı kınıyoruz.Oda olarak kamuda maden mühendisi istihdamına dönük taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu ve kamuda yapılacak atamaların takipçisi olduğumuzu meslektaşlarımıza ve kamuoyuna tekrar hatırlatıyoruz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
14 Eylül 2022, Ankara

Okunma Sayısı: 420
Yayın Tarihi: 14.09.2022