TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ÖSYM SKANDALI İKTİDARIN ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜNÜN GÖSTERGESİDİR.

ÖSYM SKANDALI İKTİDARIN ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜNÜN GÖSTERGESİDİR.

ÖSYM SKANDALI İKTİDARIN ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜNÜN GÖSTERGESİDİR.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan KPSS Genel Kültür Genel Yetenek Sınavı’nın ardından, çeşitli sosyal medya platformları ve haber portallarında, sınavda çıkan bazı soruların, özel bir yayınevinin deneme sınavı kitapçıklarında çıkan kimi sorularla benzerlikler gösterdiği hatta aynı sorular olduğu iddiaları paylaşıldı. Ardından da, adı geçen özel yayınevinin cemaat ve tarikat tarzı yapılanmalarla ilişkili olduğu iddiaları gündeme geldi. ÖSYM’nin yaptığı ilk açıklamalarda iddiaların asılsız olduğu öne sürülmüş ancak, 4 Ağustos 2022 tarih ve 31913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınarak yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ÖSYM yeni başkanı olarak atanmıştır. Yeni başkanın ilk icraatı geçtiğimiz Pazar günü yapılan KPSS ile birlikte önümüzdeki günlerde yapılacak sınav programlarının iptal edilmesi oldu.

Yapılan atamanın ardından da yeni ÖSYM Başkanı hakkında çeşitli iddialar kamuoyunda yazılmaya ve konuşulmaya başladı. Yeni Başkan Bayram Ali Ersoy’ un da çeşitli tarikatlarla ve tarikat şeyhleri ile yakın ilişkileri olduğu, hatta bir tarikatın geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden şeyhi ile fotoğraflarının olduğu sosyal medya ve haber sitelerinde gündeme geldi. Mevcut durum gösteriyor ki, AKP iktidarının elinde, arka bahçesindeki tarikat mensuplarını kullanarak siyasal kadrolaşmadan başka reçete bulunmamaktadır. İktidar FETÖ’den öğrendiği taktikleri uygulamaya ve FETÖ’den boşalan kadroları başka tarikat ve cemaat mensupları ile doldurmaya devam etmektedir. 

Aralarında yeni mezun maden mühendisi arkadaşlarımızın da bulunduğu milyonlarca gencin emekleri ve gelecek düşleri AKP iktidarının arka bahçesindeki tarikatların çıkarları uğruna heba edilmektedir. Foyaları ortaya çıkınca oluşan kamuoyu baskısı ile iptal edilen sınav ve ertelenen sınavlar neticesinde ise milyonlarca lira kamu kaynağı da heba edilmiştir.

Sınavlar eşitlik ilkesinin bir gereğidir ve güvenilir olmak zorundadır. Geçmişte ülkemizin en güvenilir kurumlarından biri olan ÖSYM’nin skandallarla anılması siyasal iktidarın çürümüşlüğünün açık bir kanıtıdır. Bu çürüme sonucunda ülkemizin geleceği olan gençlerimiz, cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar geleceksizleştirilmiş; bu akla ve vicdana sığmayan koşullar neticesinde ülkeye olan umutlarını yitirmişlerdir. Sorunun kurumların yöneticilerini değiştirmekte olmadığı açıktır. Sorunların kalıcı çözümü için tüm kurum ve kurullarıyla demokratik hukuk devleti ilkelerine uyulmalı, kamu kurum ve kuruluşlarında atama ve yükselmelerinde eşitlik ve liyakat ilkeleri derhal uygulanmalıdır.

Saygılarımızla,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
5 Ağustos 2022, Ankara

Okunma Sayısı: 396
Yayın Tarihi: 05.08.2022