TMMOB Maden Mühendisleri Odası

RANT İÇİN TALANA SON VERİLSİN İŞKENCEDERE VADİSİ KORUMA ALTINA ALINSIN

RANT İÇİN TALANA SON VERİLSİN İŞKENCEDERE VADİSİ KORUMA ALTINA ALINSIN

RANT İÇİN TALANA SON VERİLSİN

İŞKENCEDERE VADİSİ KORUMA ALTINA ALINSIN

 

Ulaştırma Bakanlığı tarafından projelendirilerek inşa edilmek üzere ihale edilen İyidere Lojistik Merkezi ve Liman Tesislerinin deniz dolgusunda kullanılacak taşların çıkarılması için alelacele faaliyete geçirilmesi planlanan taş ocağına karşı yöre halkı direniş göstermiş ve taş ocağının yaşam alanlarına zarar vereceğini belirtmişlerdir. Yöre halkının tüm itirazlarına ve direnişine rağmen siyasi iktidar ve firma bölgede tartışmaya konu taş ocağının işletmeye alınması yönünde ısrarcı bir tavır sergilemektedir.

Rize İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’nde 100 hektarlık alanı kapsayan bu proje için önce “ÇED gerekli değildir” kararı verilmiş, ardından 19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “Acele Kamulaştırma” kararı alınmıştır. Oysa Kanunda “Acele Kamulaştırma” kararının sadece savaş durumlarında, seferberlik hallerinde ya da olağanüstü hallerde kullanılması öngörülmüştür.

Söz konusu taş ocağının bulunduğu bölge, UNESCO tarafından dünyada korunması gereken 254 vadi arasında 53. sırada bulunmaktadır. Tepkiler göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasında yer alan böyle bir vadinin, yöre halkının da sürece dahil edilerek bir taş ocağı işletmesi için uygun olup olmadığı ile ilgili gerekli değerlendirmelerin yapılmadığı açıktır.

Yöre halkı; bölgede açılacak bir taş ocağının geçim kaynaklarına, kullandıkları tarım alanlarına ve doğa güzelliğine zarar vereceği gerekçesiyle “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” belgesinin iptali için hukuki süreç başlatmıştır. Tüm yaşananlara rağmen; üniversitelerin, meslek odalarının ve yöre halkının görüşleri alınmadan, ben yaptım oldu anlayışıyla böylesine harika bir doğal mirasın yok edilmesi yoluna gidilmiştir. Yargı süreci devam ederken ve yöre halkının direnişi sürerken, siyasi iktidarın ve firmanın taş ocağı faaliyetlerine başlamak için ısrarcı olması ve hukuka aykırı olarak “ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI” alınması, yargının vereceği olası bir iptal kararından önce, yangından mal kaçırırcasına doğayı ve çevreyi talandan başka bir şey değildir.

Bölge, doğal bir miras olması yönüyle turizm ve iklim şartları dikkate alındığında gelişmeye ve korunmaya değer bir bölgedir. Böyle bir bölgede taş ocağı işletmeciliği yapılması kamu yararı açısından da uygun değildir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki soruları yetkililere soruyoruz.

  • Söz konusu “Lojistik Merkezi ve Liman Projesi” için gerekli olan dolgu malzemesinin temin edileceği taş ocağı seçilirken neden bu doğa harikası vadinin bulunduğu bölge seçilmiştir? Yakınlarda veya çevre illerdeki (Trabzon, Gümüşhane gibi) mevcut faaliyetteki taş ocaklarından dolgu malzemesi temin edilmesi gibi alternatifler düşünülmüş müdür?
  • Çevre illerdeki taş ocakları firmanın ekonomik kaygıları nedeniyle mi dikkate alınmamıştır. Sadece projeye yakınlığı yüzünden UNESCO tarafından dahi dünyada korunması gereken 254 vadi arasında gösterilen İşkencedere Vadisi’nde bir taş ocağı açılmasının sadece maddiyatla açıklanması mümkün müdür?
  • Neden hukuka aykırı olarak “ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI” alınmıştır.
  • Hangi gerekçelerle bölgenin doğasında ağır tahribata yol açan taş ocaklarına “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” belgesi verilmiştir? 
  • Hukuki süreç devam ederken taş ocağı faaliyetlerine başlanılarak oldu bittiye getirilmesi hukuki açıdan ne kadar uygundur?
  • Bölgede yakın zamanda “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR" belgesi verilmiş, faaliyette bulunulması planlanan başka taş ocağı başvuruları var mıdır?

Bu sorular yetkililer tarafından cevaplanması gereken sorulardır.

Sonuç olarak Rize İkizdere İşkencedere Vadisi ve benzeri doğal, kültürel varlıklar koruma altına alınmalı, buralarda çevresel tahribata yol açacak hiçbir ekonomik faaliyete izin verilmemeli ve doğal miras olması da göz önünde bulundurularak İşkencedere Vadisi SİT alanı olarak koruma altına alınmalıdır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, çevreyi ve doğayı talan eden, bilim ve tekniğine uygun olmayan, kamu yararı içermeyen ve halka rağmen yapılmak istenen her türlü ekonomik faaliyete karşı halkın yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir.

Saygılarımızla,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

11 Nisan 2021, Ankara

Okunma Sayısı: 733
Yayın Tarihi: 11.05.2021