TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Seydişehir Alüminyum A.Ş.’nin Özelleştirilmesi Akıl Dışı!

 

23 Mayıs 2005 tarihinde, Seydişehir Alüminyum tesislerinde meydana gelen olaylarda, Seydişehir işçisi ve halkı, güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirilmiş, Seydişehirliler’e coplu, biber gazlı, gözyaşartıcı bombalı müdahale yapılmıştır. Yaşanan olaylar sonucunda çok sayıda çalışan ve güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Seydişehir’de çalışanların, yakınlarının ve ilçe halkının endişeli bekleyişi sürmektedir.

Söz konusu kuruluş, Türkiye’de birincil Alüminyum üreten tek kuruluştur ve yakın tarihte Oymapınar Barajı ile beraber Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılmıştır.

1973 yılından günümüze alüminyum üretimini sürdüren Seydişehir Alüminyum Tesislerinde mevcut kapasiteyi etkileyecek teknolojik sorunlar mevcuttur. Buna rağmen, kuruluş, geçtiğimiz yıl 26,5 milyon Dolar kar etmiştir. Oymapınar elektrik santralinin kuruluşa bağlanması ile maliyet sorunu önemli ölçüde ortadan kalkmıştır. Üretim kalitesi ve pazar yönünden en verimli dönemini yaşamaktadır. Tesisler, tam kapasitenin de üzerinde çalışmaktadır.

Kuruluşun, özelleştirme kapsamından çıkarılarak, kapasite artırımı ve tesislerin modernizasyonu amacıyla yapılacak yatırımlarla ülkemiz sanayisinin en yüksek katma değer yaratan kuruluşlarından biri olması mümkündür.

Bilindiği gibi, 16 Kasım 2002 tarihinde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan AKP Acil Eylem Planı‘nda; özelleştirme çalışmalarına hız verileceği belirtilmiş, özelleştirmeler konusunda kararlı olunduğuna özellikle vurgu yapılmıştır.

Bu amaçla, özelleştirme çalışmalarına hızla başlayan AKP iktidarı, içlerinde PETKİM, TÜPRAŞ, TEKEL, Türk Havayolları’nın da bulunduğu çok sayıda kuruluşu özelleştirme programına almıştır.

Özelleştirme programı kapsamında, madencilik sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar da yer almıştır. Bu çerçevede Eti Gümüş A.Ş., Eti Krom A.Ş., Eti Elektrometalurji A.Ş., Eti Bakır A.Ş. ve Div-Han A.Ş. "blok satış" yöntemiyle özelleştirilmiştir. Yine, Eti Alüminyum A.Ş., Karadeniz Bakır İşletmesi A.Ş., Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş. ve Kömür İşletmeleri A.Ş. özelleştirme programında bulunmaktadır.

Ancak, herkes tarafından bilindiği üzere, bugüne kadar, madencilik sektöründe, özelleştirme ve özelleştirmeye yönelik olarak yapılan sektörel bölünme, ticarileştirme ve şirketleştirme çalışmalarının hiçbirisinden madencilik sektörünün gelişmesine yönelik olumlu bir sonuç alınamamıştır. Daha önce özelleştirilen çimento fabrikalarının, Konya Krom Manyezit A.Ş.’nin, KÜMAŞ’ın ülkemiz ekonomisine olan katkıları çok büyük oranda düşmüş, ÇİNKUR kapanmıştır.

Madencilik sektöründe özelleştirmelerin, sektörün gelişmesini sağlayacağı varsayımı irdelenmeye ve araştırılmaya muhtaçtır. Son yirmi yılda edinilen deneyim, özelleştirme söylem ve uygulamalarının sektörün daha da gerilemesine neden olduğu şeklindedir. Olumlu sonucu verecek modeller, ancak ve ancak sorunların doğru ortaya konulabilmesi ile mümkündür. Madencilik sektörünün bugün içinde bulunduğu kriz, gereksiz ve hatalı bir şekilde yaratılan özelleştirme beklentileri ve özelleştirme uygulamalarıdır.

Yirmi yıldır yürütülen söz konusu politikalar sonucu madencilik sektörünün geldiği nokta çarpıcıdır: Madencilik sektörünün küçülmesi devam etmektedir. Benzer politikalarda ısrar etmek sektörün küçülme yönündeki gidişini değiştirmeyecektir. Sorunların çözümü özelleştirme uygulamalarında değildir. Bunun böyle olmadığı her defasında görülmüştür.

Mevcut kamu kesiminde, doğru planlamalar ve akılcı yönetim ile ülke kalkınmasına yönelik harekete geçirilebilecek potansiyel bulunmaktadır. Küçültme, özelleştirme, kapatma saplantılarından vazgeçilerek, bu potansiyel, doğru politikalar ile ekonomik ve toplumsal kalkınma hedefine yönlendirilmelidir.

Ülkemizde, aşırı dinci unsurların yaptıkları eylemlere müdahale edilmezken, hakkını arayan, emeğine, ekmeğine sahip çıkmaya çalışan emekçilere ve Seydişehir halkına zor kullanılmasını kınar, Seydişehirlilerin bu mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu yineleriz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
Ankara, 24 Mayıs 2005

Okunma Sayısı: 5194
Yayın Tarihi: 24.05.2005