SOMA FACİASI YARGILAMALARI YENİDEN YAPILMALI, GERÇEK SORUMLULARINDAN HESAP SORULMALIDIR!!
SOMA FACİASI YARGILAMALARI YENİDEN YAPILMALI,
GERÇEK SORUMLULARINDAN HESAP SORULMALIDIR!!
Soma’da ruhsat hukuku Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’na ait olan kömür işletmesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen facia sonucunda 301 maden emekçisinin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan yargılamalar bugüne kadar sürmüştür. Yargılama sürecinde birkaç kez heyet değişmiş, eksik, tutarsız ve dağınık bir şekilde yürütülen yargı süreci tamamlanmış ve 16 Haziran 2021 Çarşamba günü karar açıklanmıştır. Bu kararla, faciada sorumluluğu bulunan yetkililer görmezden gelinmiş, facianın suçu üyelerimiz Efkan Kurt ve Adem Osmanoğlu’na yıkılmıştır.
Odamız başta Soma faciası olmak üzere yaşanan sorunların kamu yararı yerine, salt kar hırsıyla faaliyet yürütmesinden, özelleştirme, taşeronlaştırma ve rodövans uygulamalarından kaynaklandığını bir çok kez açıklamıştır. Salt kar hırsıyla, bilimsel teknik ölçütler uygun olmadan yapılan madencilik faaliyetleri ve yeteriz kamusal denetim bu vahim olaylara neden olmaktadır. Yaşanan facialar sonrası ortaya çıkan toplumsal tepkinin giderilmesi için birkaç kişi günah keçisi, olarak seçilmekte, verdikleri kararlarla bu facialara neden olan bürokratlar için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın soruşturma izni vermemekte, gerçek sorumluları aklamaya çalışmaktadır. Benzer bir biçimde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)’nde görevli mühendislere ceza verilirken, bu olumsuz uygulamalara yol vererek faciada doğrudan sorumlu olması gereken TKİ yöneticileri yargı önünde hesap vermemektedir.
Yeniden sormak istiyoruz;
Söz konusu projede belirtilen üretim miktarlarının çok üzerine çıkılmasına rağmen revize proje talep edilmemesi ve firmanın üretim zorlamasının önünü açan bürokratların bu faciada suçu yok mudur?
- Dönemin Türkiye Kömür İşletmeleri sorumlu yöneticileri ilgili firmaya gerekli uyarılarda bulunmuşlar mıdır?
- Suçun, bürokrasi ayağında Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyit İşletmeleri’nde görevli iki mühendisin üzerine yıkılması ne kadar adildir?
Odamız sürecin en başından bugüne kadar yargılamaları yerinden ve yakından takip etmiş, yargısal sürecin doğru ilerlememesinden dolayı duyduğu endişeleri belirterek uyarılarda bulunmuştur. Başta siyasal iktidar ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gerçek suçluların açığa çıkmasını sağlamak yerine konuyu ört bas etme veya birkaç günah keçisine yıkma yöntemi ile hareket etmişlerdir.
301 maden emekçisini kaybetmenin verdiği acı, bu yargı kararıyla daha da derinleşmiştir. Daha da kötüsü bu anlayışlarla yeni facialara davetiye çıkartılmıştır. Tekrar belirtmek istiyoruz ki, mevcut madencilik politikaları sorgulanmaksızın, taşeronlaştırma ve rodövans uygulamalarından vaz geçilmeksizin, kamusal denetim anlayışı ve mekanizmaları güçlendirilmeksizin bu facialar son bulmayacaktır. Bir ilk olması açısından Soma faciasına doğrudan veya dolaylı olarak neden olan siyasetçiler ve yetkililer yargı önünde hesap vermeli, kamu vicdanı onarılmalıdır. Geç gelen adalet, adalet değildir. Ancak kömürü yeryüzüne çıkartarak geleceğimizi aydınlatan maden emekçilerinin ailelerinin ve tüm kamuoyunun içini rahatlatması için adalet geç de olsa yeryüzüne çıkarılmalı, yargılamalar yeniden yapılmalı, gerçek suçlular cezalandırılmalıdır.
Saygılarımızla;
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Haziran 2021, Ankara