TBMM ve YASALAR SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILAMAZ! KAMU KAYNAKLARI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ! TORBA YASA TEKLİFİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR!

TBMM ve YASALAR SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILAMAZ!

KAMU KAYNAKLARI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ!

TORBA YASA TEKLİFİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR!

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Düzce Milletvekili Fatih Çakır ve 28 milletvekilinin imzası ile 10 Aralık 2022 tarihinde “Torba Kanun” şeklinde 14 madde olarak TBMM’ne sunulmuştur.

Kanun metni ve gerekçeleri dikkatlice incelendiğinde, seçimlere giderken plansız ve programsız bir şekilde hazırlandığı ve özelleştirme politikalarıyla yandaşlara peşkeş çekilerek oluşturulan rant düzeninin sürdürülebilirliğinin sağlanmaya çalışıldığı kolayca anlaşılmaktadır.

3213 sayılı Maden Kanunu, 2004-2022 yılları arasında tam 28 kez değiştirilmiştir. 29. Değişiklik de bu yasa teklifi ile yapılmaya çalışılmaktadır. “Yerli ve milli madencilik politikası”ndan bahsedenlerin ısrarla gösterdikleri bu çabaların, aslında bir politikalarının olmadığını göstermektedir. Bugüne kadar yapılan tüm değişikliklerin “kamu yararına”, “kamusal planlamaya” ve “bilimsel madenciliğe” aykırı oldukları ortadır. Sektörün sorunlarını çözmekten uzak olan bu yaklaşımlar, ranta ve yandaş şirketlerin çıkarlarını korumak üzerine kurulu olup, madencilik sektörünü kamuoyu önünde tartışılır hale getirmektedir.

Torba Yasa yoluyla Maden Kanunu’na yama yapılmak istenen Geçici 45. Maddenin, ülkenin artan enerji ihtiyacının yerli kaynaklardan sağlanmasının amaçlandığı belirtilmektedir. “Karadeniz’de doğalgaz bulduk; 2023 yılından itibaren artık doğalgaz ithal etmeyeceğiz”, “Petrol bulduk; enerji sorunumuz çözüldü” diyenler, nedense artan enerji ihtiyacından bahsetmektedirler.Yıllarca uyguladıkları yanlış politikalarla ülkeyi ithal doğalgaz, ithal kömür ve ithal enerji cennetine çevirenler, Genel Seçimlere 5 ay kala birdenbire yerli kaynaklardan istifade etme ihtiyacında bulunmuşlardır.

Bu düzenlemenin amacı artan enerji ihtiyacının karşılanması değil, ülke Genel Seçimlere giderken yandaş şirketlerin ranta dönük taleplerinin karşılanmasıdır. Köylünün geçim kaynağı olan zeytinliklerin yok edilerek, hangi yandaş şirket veya şirketlerin talebinin karşılanacağı kamuoyuna açıklanmak zorundadır.

Torba Yasa teklifinin birinci maddesi ile özelleştirilen limanların devir sürelerinin 49 yıla çıkarılmasını düzenleyen 2. madde birlikte düşünüldüğünde, siyasi iktidarın derdinin kamu yararı değil; yandaşa rant sağlamak olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır. Limanların devir sürelerini ihalesiz olarak uzatan bu madde ile yandaşa rant oluşturulmakta ve kamu zarara uğratılmaktadır.

AKP iktidarı tarafından sürdürülen ranta dayalı politikaların temelini oluşturan özelleştirme politikaları ile kamu zarara uğratılmış, yandaş şirketler ihya edilmiş ve madencilik yapılamaz hale gelmiştir.

AKP iktidarının ülkemizin doğal, kültürel ve tarihi varlıklarını ranta kurban eden politikaları ve uygulamaları, ülkemizin sınai kalkınması için temel unsur olan madencilik sektörünün kamuoyu nezdinde bilimden uzak bir şekilde tartışılmasına ve gelişen kamuoyu baskısıyla yapılamaz hale gelmesine neden olmuştur.

Ülke seçimlere giderken yangından mal kaçırırcasına meclise sunulan bu yasa teklifi; kamu kaynaklarının bir seçim malzemesi olarak kullanılmasını sağlayacak bir yasa teklifi olup, kamu zararına neden olacağı için derhal geri çekilmelidir.

Kamuoyuna saygılarımızla;

13 Aralık 2022, Ankara