TÜM MADEN EMEKÇİLERİNİN 4 ARALIK MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Santa Barbara’nın biz madencilere armağan ettiği ve bir gelenek haline gelen “4 Aralık Dünya Madenciler Günümüzü” tüm içtenliğimizle kutluyoruz.

4 Aralık Dünya Madenciler gününün yıldönümünde büyük ölçüde buruk ama, her şeye rağmen umutlu ve aydınlık bir geleceğe dair tükenmeyen inancımızla ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. 14 Ekim 2022 günü Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan, TTK ya bağlı Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesine (ATİM) ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucunda kaybettiğimiz 42 maden emekçisini bir kez daha saygıyla anıyor, yakınlarına ve halkımıza sabır, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü, mitolojik olarak madencilere miras kalmış güzel bir anlatıdır. Zor durumda kalan Santa Barbara kaçarak madencilere sığınmış, madencilerin dayanışması ile bu zor durumdan kurtulabilmiştir. Mitolojik bir anlatıda bile bu kadar özel görünen madencilik mesleğinin layıkıyla yerine getirilebilmesi için insani bir meslek yaptığımızın, toplum için ürettiğimizin, ülkemizin doğal zenginliklerinin toplumun hizmetine sunmak üzere bizlere emanet edildiğinin, binlerce işçinin yaşamlarından sorumlu olduğumuzun bir an olsun akıldan çıkarılmaması gerekmektedir. İnsan ve meslek onuru her koşulda yüceltilmeye çalışılmalıdır. Bu anlamda; bilimin ve tekniğin gerekleri yerine getirilip, geçmiş deneyimlerden yararlanılırken, mesleğimizin ilkesi olan insanın mutluluğunun ve halkın refahının üst düzeyde tutulması için elimizden gelen yapılmalıdır.

Güzel ülkemiz, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar zor günlerden geçmektedir. 2022 senesinin sonuna yaklaştığımız bu günler ekonomik, sosyal ve kültürel bakımlardan halklarımızı ciddi bir biçimde geriye götürülmüştür. İktidar bloğu çevresinde kümelenen bir avuç asalağın, her türlü kamu imkanını arkaladığı; yaratılan bu yağmaya itiraz edenlerin ise terörist ve vatan haini ilan edildiği bir dönemden geçmekteyiz.

Milyonlarca emekçinin ürettiği katma değerin adil bölüşülmemesi; dahası, kimi çevrelerin bu pastadan aldığı payı kirli ilişkilerle artırmaya çalışması, iktidar bloğunu gün geçtikçe daha da yalnızlaştırmaktadır. Ülkenin yetişmiş/kalifiye genç iş gücünün bir bölümü ülkeyi terk etmiştir. Ülke gençliği büyük yığınlar halinde 2023 senesinin getireceği siyasi, ekonomik ve sosyal/ kültürel gelişmeleri beklemektedir. Gelinen noktada, halk yığınlarının yaşadığı sosyal ve kültürel bunalım, ekonomik anlamda paylaşım sürecinde ortaya çıkan büyük eşitsizlikler bu çürümüş düzenin devam etmesini mümkün kılmamaktadır.

Gerek ülkemizin, gerek toplumumuzun ve onun bir parçası olan biz maden mühendislerinin özlemi, barış içerisinde yaşayabileceğimiz, evrensel hukuk normlarını ilke edinmiş, insan haklarına ve hukuka saygılı mutlu demokratik bir ülkedir.

• Bu özlemle TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak;
  • Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya,
  • Bağımsızlığı, özgürlüğü, eşitliği, demokrasiyi, gerçek laikliği ve cumhuriyeti savunmaya,
  • Bilimden, emekten ve halktan yana olmaya,
  • Mesleğimize, emeğimize, ekmeğimize sahip çıkmaya,
  • TMMOB ve Odalarına karşı yürütülen sistemli baskılara karşı çıkmaya, mücadele etmeye

devam edeceğiz.

Bu ilkelerimizi her yerde, her zaman söyledik ve söylemeye devam edeceğiz; çünkü bizler “…yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde bilim ve tekniği emperyalizmin ve sömürgelerin değil emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirme ve sürdürme yolunda inançlıyız, kararlıyız…” Bu özlemin gerçekleşmesini diliyor, tüm maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz.

Saygılarımızla;

4 Aralık 2022, Ankara