UNUTMADIK, ASIRLAR GEÇSE DE UNUTMAYACAĞIZ!!

Bugün  2 Temmuz 2021.  Tam 28 yıl önce 2 Temmuz 1993’te, Sivas’ta 37 sanatçı, şair ve aydın yakılarak katledildi. Katliamın üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen gerçek failler yakalanamadı, kollandı, yakalanan failler ise hak ettikleri cezaları almadan hukuksuz bir şekilde serbest bırakıldılar.

12 Eylül 1980 darbesi sonrası; Çorum, Maraş ve en son olarak Sivas katliamları ile korku iklimi içerisinde siyasetin ve toplumun şekillendirilmesi amaçlanmıştır. Demokratik değerleri savunan, aydın, sanatçı ve şair 37 aydının yakılarak katledilmesinin üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen faillerin hala yakalanamaması, hukuki süreçlerin sağlıklı yürütülememesi bu katliamları gerçekleştirenlerin sistem tarafından korunduğunun en büyük göstergesidir. AKP iktidarı döneminde yapılan yargılamalarda bir arpa boyu yol alınamazken katliamın failleri de bir bir salıverilmiştir. Sivas Katliamı’nda yargılanan birçok kişinin AKP’de faal siyaset içerisinde olması da yargılama sürecinin siyasal iktidarın etkisi altında siyasallaştığı iddiasını kuvvetlendirir nitelikte olmuştur.

Türkiye coğrafyasındaki her kimlik bir zenginliktir ve kültürdür. Birlikte yaşama kültürünü yüz yıllardır sürdürmüş olan halkların, karanlık odaklar tarafından organize edilen provokatif katliamlarla ayrıştırılmaya ve birbirine karşı ötekileştirilmeye çalışıldığı aşikardır. Bu provokasyonlara alet olanlar ve esas failler gün yüzüne çıkarılmadan Sivas’ın ateşi yürekleri her geçen gün artarak dağlamaya devam edecek ve yeni provokasyonlara, katliamlara açık kapı bırakılacaktır. Demokratik bir hukuk devletinin gerekliliği olarak tüm failler yakalanarak adaletin karşısına çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılında yapılan başvuruyu gündemine alması ve dava sürecini yeniden başlatması neticesinde gerçek faillerin ve arkasındaki karanlık odakların aydınlatılması vicdanlara su serpecek bir gelişme olacaktır. Yargılamalar yeniden yapılmalı ve gerçek failler adalet karşısında hesap vermelidir.

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 28. Yılında katledilen 37 aydını saygıyla ve özlemle anıyoruz. Özgürlük ve demokrasi mücadelelerini geçmişte olduğu gibi gelecekte de sürdüreceğiz.

Saygılarımızla.

2 Temmuz 2021, Ankara