YETKİLİLER, MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN GÖRÜŞLERİNİ DİKKATE ALMALIDIR.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Antalya‘nın Kemer ilçesinde düzenlenen ‘‘İş Müfettişleri Hizmet İçi Eğitim Semineri‘nin  açılışında yaptığı konuşmada "maden ocaklarında meydana gelebilecek bir kazayla ilgili Maden Mühendisleri Odası‘nın, işçi sendikalarının, işveren sendikalarının ve kendilerinin sorumluluğu bulunduğunu" ifade etmiştir.

Maden Mühendisleri Odası, Anayasa‘nın 135. maddesinde tanımlanan, 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kanunu ve Ana Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. 13.000 üyeye ve 55 yıllık birikime sahip bir meslek örgütü olarak her zaman sorumluluklarının bilinciyle hareket etmiş ve görevini yerine getirmiştir.

Odamız, sektörde yaşanan iş kazalarının önlenmesiyle ilgili olarak pek çok çalışma yapmış, raporlar hazırlamış  ve bunların  sonuçlarını ilgililerle ve kamuoyuyla paylaşmıştır. Ancak, bugüne kadar yapılan bu çalışmaları dikkate almayan yöneticilerin bir de "meydana gelebilecek iş kazalarında Odamızın da sorumluluğu bulunduğundan" bahsetmesini doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz. Bu açıklamanın, bundan sonraki çalışmalarda beraber hareket edilmesi gerekliliğinin bir  göstergesi olduğunu düşünüyoruz.

Bugüne kadar yetki ve görev alanımız çerçevesinde bu konudaki tüm sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirdiğimizi tüm kamuoyu bilmektedir.  2007-2008 yıllarında Bakanlıkla birlikte yürüttüğümüz "Madenlerde İş Güvenliği Kampanyası" buna bir örnektir. Ayrıca; iş kazalarının önlenmesi için sempozyumlar, çalıştaylar ve eğitim çalışmaları ile bilimsel  çalışmalar ve saha çalışmaları sürekli olarak  yapılmaktadır.

Çıkarılan yasa ve yönetmeliklerde Odamızın görüşlerini dikkate almayan, " ben yaptım oldu" mantığıyla hareket eden yetkililerin sorumluluklarının gereğini yerine getirme zorunluluğu bulunmaktadır. Maden Mühendisleri Odası olarak sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzu ve bu sorumlulukların gereğini yerine getirdiğimizi bir kez daha hatırlatırken, kazaların yaşanmaması için önemli gördüğümüz konuları tekrar paylaşmayı bir görev biliyoruz:

- Kazaların oluşmasına neden olan etkenlerin; ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonu ile birlikte en kısa zamanda masaya yatırılması ve çözümlenebilmesi için acil olarak bir eylem planı hazırlanması gerekmektedir. Ulusal ölçekte oluşturulacak bu yapının; kazaların önlenmesi için gerekli risk haritalarını çıkarması, gerekli planlamaları ve eğitimleri koordine etmesi, ilgili yasa ve yönetmelikleri tekrar gözden geçirerek sahanın ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden düzenlemesi ve iş güvenliği kültürünün geliştirilmesi için çalışmalar yapması gerekmektedir.

- İş güvenliği denetiminden birinci derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Odamız görüşleri dikkate alınmadan çıkarılan mevzuat, yeniden gözden geçirilerek madencilik sektörünün özellik arz eden sorunları da göz önünde bulundurulmalı ve sektöre özgün olarak yeniden düzenlenmelidir.

- Tüm maden işletmelerinde maden üretimi, çalışan sayısına bakılmaksızın daimi olarak istihdam edilen yeterli sayıda maden mühendisi nezaretinde yapılmalıdır. Her vardiyada daimi olarak maden mühendisi bulundurmayan işletmelere üretim izni verilmemelidir.

- Sektörde son  yıllarda meydana gelen iş kazalarını değerlendirmek üzere bir çalışma grubu oluşturularak kazaların nedenleri araştırılmalı, sonuçlar rapor haline getirilerek benzer nedenlerden dolayı iş  kazaları  yaşanmaması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetim kadroları; denetlemenin hedefine ulaşabilmesi için işletmelerde çalışmış deneyimli maden mühendisleriyle güçlendirilmeli, bunların yanına yeni elemanlar katılarak  deneyimlerin aktarılması sağlanmalıdır.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın madencilikten sorumlu birimi olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘ne, yasa ile "madencilik faaliyetlerinin iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerine uygun yürütülmesini takip etme" görevi de verilmiştir. Bu kuruluş, madencilik sektörünün ihtiyaçlarına yönelik olarak yeniden yapılandırılarak, iş güvenliği ile ilgili denetim birimini oluşturmalı, kadrolarını gerek nicelik gerekse nitelik bakımından geliştirmelidir.

- Maden Mühendisleri Odası‘nın görevi ve yasal hakkı olan mesleki denetimin engellenerek üye denetimini yeterince yapamaması  sorunların çözümünü zorlaştırmaktadır. Bu çerçevede gereken yasal düzenlemeler zaman geçirilmeden yapılmalıdır.

- Teknik nezaretçi ve iş güvenliğinden sorumlu olan mühendis ücretini, denetlemek durumunda olduğu işyeri sahibinden almakta olup bu durum mühendisin işletme ile ilgili kararlarında özgür davranmasını engellemektedir. Bu açıdan, teknik nezaretçinin ve iş güvenliğinden sorumlu mühendisin özgürce karar verebilmesi ve görevini layıkıyla yerine getirebilmesi amacıyla, ücretini oluşturulacak bir hesaptan alması için gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

- Her işletmede risk değerlendirmesi yapılarak, güvenli çalışma ortamının oluşturulmasına engel olan tehlikelerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.Tehlikeler ortadan kaldırılamıyorsa  faaliyet durdurulmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

24 Aralık 2009