TMMOB Maden Mühendisleri Odası

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Dünyada ve ülkemizde yaşanan korona virüs salgını sebebi ile 1 Mayıs kutlaması, sınırlı sayıda kişinin kayılımıyla 3o Nisan tarihinde Madenci Anıtında gerçekleştirildi.Şube binamıza TMMOB ve Odamızın 1 Mayıs Pankartları asıldı. 

Emek ve Bilim ile kurulacak yeni bir toplumsal düzen için Yaşasın 1 Mayıs! Sınırlamalar Kısıtlamalar sona erdiğinde yeniden meydanları dolduracağız ve omuz omuza mücadelemize devam edeceğiz.

YAŞASIN 1 MAYIS

 

Tam 43 yıl önce bu gün,1 MAYIS 1977; İşçi sınıfı bir asırlık birikimi ile bayramını kutlamaya Taksim Meydanı’na yürüdü. Meydanı dolduran beş yüz bin emekçinin kararlılığından korkanların harekete geçirdiği ‘karanlık güçlerin çeteleri’10’u kadın 34 emekçiyi katletti. Failleri hala ortaya çıkarılmamış, katledilen emekçileri saygıyla anıyoruz.

Kapitalist sömürü dünyasını yaratan egemenler, dünya halklarına on yıllardır dayattıkları düzen; emek ve doğa sömürüsü, dünyanın dört bir yanında savaşlar, soykırımlar, her geçen gün artan eşitsizlikler, ekonomik krizler, işsizlik, yoksulluk ve gözyaşından başka seçenek sunamamıştır.

Özellikle son 40 yıldır uygulanan neoliberal politikalar topluma; eşitsizlik, adaletsizlik, sağlıkta ve sosyal güvenlik hizmetlerinde, eğitimde rant sağlamaya yönelik özelleştirmeler, kamu mallarının satışı gibi uygulamalar; çalışanların, çalışma koşullarının ve sağlığının bozulmasını da beraberinde getirdi.1980 sonrası ekonomik politikaları dünya ve Türkiye emekçileri için yıkım yılları oldu.

Son COVİD-19 salgını ile ülkeler; kamusal sorumlulukların piyasa koşullarına terk edilmesinin, halkın ihtiyaçlarının ticari meta haline gelmesinin sonuçları ile yüzleştiler. Salgınla; sağlık ve Sosyal Güvenlik Sistemlerinin çöküşüne tanıklık ettiler.

Bu günkü koşullarda biz emekçiler, dünyaya emek penceresinden bakanlar 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMINI, yasakların ve COVİD-19 salgının baskısını üzerimizde hissederek kutluyoruz.

Bu gün bize düşen görev, dayanışma ile el ele vererek bizlere dayatılan gündemi yırtıp atmaktır. Bize düşen, ülkenin gerçek gündemi olan; demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, işsizlik, yoksulluk ve adaletsizliği önlemek için, tüm demokrasi güçlerinin işbirliğine, birleşmesine güç vermektir.

Emperyalist-Kapitalist sistemin barbarlığı karşısında, çaresizliği çareye dönüştürecek, bu vahşi sistemin yarattığı bunalımları, savaşları tarihin çöplüğüne atmak bizlerin ellerindedir o yüzden diyoruz ki;

Biz emekçiler her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığı, savaşa karşı tüm dünyada barışı savunmaya, tüm farklılıkları yaratanın emek olduğunu söylemeye devam edeceğiz.

Biz emekçiler diyoruz ki “eski düzen iflas etti! Şimdi emekle ve bilimle yeni bir toplumsal düzen kurma zamanı”

 

TÜM EMEKÇİLERİN

1 MAYIS BİRLİK, MÜCADELE ve DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
    ZONGULDAK ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 283
Yayın Tarihi: 30.04.2020
Fotoğraf Galerisi