TMMOB Maden Mühendisleri Odası

10-14 Ocak 2007 Tarihlerinde Oda Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Katıldığı İl temsilcilikleri, İşyeri Üye ve Öğrenci Toplantıları

10-14 Ocak 2007 Tarihlerinde Oda Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Katıldığı İl temsilcilikleri, İşyeri Üye ve Öğrenci Toplantıları Yapıldı.

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet TORUN, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemalettin SAĞTEKİN, H.Can DOĞAN, İzmir Şube Başkanı Uygur URCUN, İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Aykut AKDEMİR ve Odamız Onur Kurulu Üyesi Cemil SEÇKİN‘in de katıldığı işyeri, üye, temsilcilik ve öğrenci toplantıları yapıldı.

 

10 Ocak 2007 tarihinde Oda Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ankara‘dan hareket ederek önce Afyon il temsilcimiz ve oda üyelerimiz ile birlikte değerlendirme toplantısı yapıldı. Genel değerlendirme ve 2008 yılı içinde yapılması düşünülen Uluslararası Mermercilik Sempozyumu ve Sergisi ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Aynı gün Denizli‘ye hareket edilerek Oda il temsilciliğimizde toplantı yapıldı. Toplantıda üyelerimizin sorunları tartışıldı.

11 Ocak 2007 Perşembe günü saat 10:30 da Muğla- Yatağan Güney Ege Linyit İşletmeleri (GELİ) Müessese Müdürlüğü toplantı salonunda, oda üyesi 30 maden mühendisi ile birlikte iş yeri toplantısı yapıldı. Toplantı gündeminde, 14 Ekim Mitingi‘ne katılımın bölgeden az olması eleştirildi ve örgütlü olmanın gerekliliği tartışıldı. Özelleştirme politikaları ve bunun yansımaları, ayrıca Irak‘ta yaşanan savaş, ABD‘nin Büyük Orta Doğu Projesi ve bu projede Türkiye‘ye verilmeye çalışılan jandarmalık görevi irdelendi. Toplantıda ayrıca, Yatağan Termik Santralı ve çevre sorunları, teknik nezaretçilik ile ilgili sorunlar, Muğla il temsilciliğinin çalışmaları ve termik santral ile ilgili bir rapor hazırlanarak sürekli gündemde olan bu konuda daha aktif olunmasının gerekliliği ifade edildi. 2007 yılının "Madenlerde İş Kazalarının ve Meslek Hastalıklarının Önlenmesi yılı" olacağı belirtilerek kampanya ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Sonuç kısmında Odamızın etkinliğinin arttırılması ve önümüzdeki aylarda "Madencilik ve Çevre" konulu bir seminerin yapılması ile ilgili gerekli çalışmaların başlatılması kararı alındı.

Aynı gün öğleden sonra Yatağan Termik Santrali Müdürü Aziz TIĞ ve Muğla Tabip Odası Başkanı ve santral İşyeri Hekimi Dr. Ferit TURAN ile birlikte ayrı ayrı görüşmeler yapıldı. Santral Müdürü Aziz TIĞ, devletin kurumları arasındaki koordinasyon eksikliğini, sürekli gazetelerde manşet olunmasından doğan rahatsızlığı ifade etti. Ayrıca santralın bölgeye yıllık 4,5-5 milyon liralık ekonomik katkısının olduğu santral müdürü tarafından ifade edildi. Muğla Tabip Odası Başkanı ve Santral İş Yeri Hekimi Dr. Ferit TURAN ile yapılan görüşmede, santralın sorunlarının gerekli teknik çözümlerle birlikte asgariye indirilebileceği ifade edildi. Dr. Turan; uzun zamandan beri toz filtrelerinin ve desülfürizasyon ünitelerinin yetkililerce söz verilmesine rağmen zamanında devreye sokulamaması nedeniyle, yöre halkında bir güven bunalımının yaşandığını söyledi. 2006 Kasım ayı içerisinde 1. ünitede desülfürizasyon ünitesinin devreye alınması ile baca gazı emisyon oranlarında ciddi düşüşler olduğunu ve söz verildiği gibi 2007 Şubat ve Mart aylarında 2. ve 3. ünitelerinde devreye girmesi durumunda sorunun büyük oranda çözüleceğini ifade etti. 1997 yılında yapımına başlanan ve ancak 2003 yılında devreye alınan baca gazı arıtma üniteleri 9 aylık sürenin sonunda devre dışı kalmış, yapımcı Alman Bichoff firması ile devlet arasında yaşanan anlaşmazlık uluslar arası tahkim kuruluşuna intikal edince bu sürece kadar çözüm sonuçsuz kalmıştır. Bu durum ;demokratik kitle örgütlerinin, siyasi parti ve kuruluşların tüm muhalefetine rağmen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından imzalanan ‘‘serbest ticaretin‘‘ önündeki engelleri ortadan kaldıran, ülkelerin iç hukukunu işlevsizleştiren, deyim yerindeyse ‘‘çağdaş kapitülasyonlar‘‘olarak adlandırılan küresel hukuk sistemi MAI-MIGA Tahkim prosedürünün ne getirip-götüreceğinin somut bir örneğidir. Dr. TURAN, ayrıca 2000 yılında santral ile ilgili kapsamlı bir raporun hazırlandığını söyledi. 2005 yılında ise kendisinin de içinde bulunduğu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa‘nın yürütücülüğünde ‘‘ Yatağan Termik Santrali‘nin Oluşturduğu Hava Kirliliğinin Yörede Yaşayan İnsanların Sağlığı Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi ‘‘ hazırlandığını, fakat 120-130 bin YTL olan proje bedelinin bulunamaması nedeniyle rafa kaldırıldığını anlattı.

Termik Santral‘de yapılan toplantılardan sonra Yatağan Linyit Ocaklarına bir teknik gezi yapıldı ve  ocak üzerinde yer alan tarihi yerleşim alanı kazı çalışmaları ile ilgili kazı yetkililerinden bilgi alındı. Aynı gün akşamı Milas - Yeniköy Linyit İşletmeleri‘nde geniş katılımlı, yemekli üye toplantısı yapıldı. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı, özel sektör ve farklı meslek branşlarından mühendislerinin de katıldığı toplantıda yaşanan sıkıntılar, ülke gündemi, Maden Mühendisleri Odası ve TMMOB örgütlülüğü tartışıldı.

 

12 Ocak Cuma sabahı tekrar Yatağan‘a dönülerek Yatağan Kaymakamı Şehmuz GÜNAYDIN ve İlçe Belediye Başkanı Hasan Haşmet IŞIK ile toplantılar yapıldı. Toplantılarda yöredeki madencilik sektörü ve santralın sorunları hakkında bilgi alındı. Aynı gün Aydın- Çine‘ye hareket edilerek, özel sektörde ve serbest olarak çalışan 30 üyemizle birlikte toplantı yapıldı. Toplantı gündeminde ağırlıklı olarak, teknik nezaretçilik ve ücret sorunları, iş sağlığı ve güvenliği konuları tartışıldı. Ayrıca üyelerimize, madenlerin hammadde olarak ihracının engellenmesi ve ülke sanayisinde kullanılması ile ilgili Başkan Mehmet TORUN tarafından Oda görüşü aktarıldı.

13 Ocak Cumartesi sabahı Maden Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi öğrenci temsilcileri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğrenci İletişim Topluluğu (MADİLET) tarafından ortaklaşa düzenlenen kahvaltı geniş katılımla gerçekleşti. Genç Madencileri buluşturan sıcak ortamda MMO adına önce İzmir Şube Başkanı Uygur URCUN daha sonra sıra ile Dokuz Eylül Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercüment YALÇIN, MMO Başkanı Mehmet TORUN ve Yönetim Kurulu Üyesi H. Can DOĞAN birer konuşma yaptı. Konuşmacılar; Maden Mühendisleri Odası, Maden Mühendisliği Bölümü hakkında kısa bilgiler verdikten sonra öğrencilerle aynı ortamı paylaşmanın memnuniyetini dile getirdiler. Hüseyin Can Doğan Odanın öğrencilerle ilgili hedef ve çalışmalarını dile getirdi ve 13 – 14 Nisan 2007 tarihlerinde düzenlenecek olan Maden Mühendisleri Öğrenci Kurultayı (MAMÖK–1) hakkında bilgiler verdi.

Bu gezi sırasındaki katkılarından dolayı; Afyon İl Temsilcimiz Bahri ERSOY ve üye arkadaşlarımıza, Denizli İl Temsilcimiz Ali EDEM‘e, Muğla İl Temsilcimiz Mustafa PEHLİVAN‘a , İl Temsilci Yardımcımız Osman YILMAZLAR‘a, İl Temsilci Yardımcımız Mehmet Ali DEMİRÖREN‘e, Milas İşyeri temsilcimiz Metin KAÇAN‘a, TKİ Yatağan Müessesesi ve Milas İşletme Müdürlüğü yetkililerine, Çine Belediye Başkanı üyemiz Osman AYDIN‘a, Mehmet ŞAHİN‘e, Öğrenci temsilcilerimize ve öğrenci üyelerimize, kamu ve özel kurum yetkililerine ve katkı koyan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

 

 

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 3284
Yayın Tarihi: 26.01.2007