TMMOB Maden Mühendisleri Odası

10 EKİM KATLİAMI DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI

10 EKİM KATLİAMI DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI

10 EKİM KATLİAMI DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI

3 Ağustos 2018 tarihinde Sincan Kapalı Cezaevi Mahkemesi Salonu` nda gerçekleşen 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası karar duruşmasına Odamız heyeti katılmıştır.

103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Katliamı davası kapsamında yargılanan 9 sanık 101‘er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Ankara Garı‘nda 10 Ekim 2015‘te IŞİD saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili görülen davada karar verildi.

Mahkeme heyeti 9 sanığa ‘anayasal düzeni ihlal‘ suçundan birer kez, ‘kasten öldürme‘ suçundan da 100‘er kez olmak üzere toplam 101‘er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Ayrıca sanıklara 20‘si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557‘şer yıl hapis cezası verildi.

Kararın 10 Ekim Katliamını aklayan bir karar olduğunu düşünen kitle örgütleri ve katliam mağduru aileler yaptıkları basın açıklamalarıyla kararı protesto ettiler.

Katliam mağduru aileler ve avukatlar duruşma salonu dışında bir araya geldi. Kapatılan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun karar sonrası yapılan ilk açıklamada, "Tarihlerin bizim hayatımızda önemi çok önemli. Bugünün en az 10 Ekim gibi önemi var. Tarihi bir karar verildi. Yargılanan sanıklar ceza aldılar. Bu sanıkların bir kısım failler olduklarını biliyoruz. Ben şu an her birinizi tek tek öpmek istiyorum. İnsanların sosyal medyada izlemeye dahi dayanamadığı kare varken, sokağa dahi çıkmak istemezken biz Ankara`ya geliyorduk. Hayatlarımızdan iki yıl yargılama, üç yıl da umutlarımız çalındı. Biz insan üstün çaba gösterdik" dedi.

Avukat İlke Işık katliamda alınan karara ilişkin açıklama yaptı. Işık, "10 Ekim günü o mitingde önlem almayanları, Gaziantep`i IŞİD hücresi haline getirenleri biliyoruz. Bunu dosya da memleket de biliyor. Adalet bu ülkede zor arkadaşlar. Siz varsanız diye bugün bunlar tutuklu. Bu yüzden tahliye edilmediler. Onlar gerçek sorumluları yargılayamadılar" dedi.

Davada Kamu görevlileri yargılanmadı, sanıklar hakkında eksik bilgiler var, dosyaya hâlâ yeni deliller geliyor ama avukatların ve mağdur ailelerinin tüm itirazlarına rağmen mahkeme kararını açıkladı.

"10 Ekim Katliamı‘nı aklayan kararlarınızı tanımıyoruz" pankartı arkasında konuşan SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, "Biz sendikalar olarak barışın savunucusu olmaya devam edeceğiz. Bu davada gerçeklerin üstü kapatılmıştır dava dosyası kapansa da bizler takipçisi olmaya devam edeceğiz. Mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

103 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı 10 Ekim Katliamı‘ davasında 19`u tutuklu 36 sanık yargılandı. Yargılama sürecinde kamu görevlilerinin de olayda ihmal ve sorumluluklarının bulunduğu belgelendi. Ancak tüm kanıtlara rağmen 9. tur duruşmasında mütalaasını veren savcı ‘sorumlu kamu görevlilerinin de yargılanması` talebini reddetti.

Avukatların karar sonrası yaptıkları açıklama ise şöyle;

"10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası`nda, 10. grup duruşmanın sonunda Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıklamıştır. Savcılığın esas hakkındaki mütalaasından önce ve sonra hem duruşmalarda hem de basın yoluyla, davada henüz araştırılmamış çok fazla husus olduğunu ve katliamın henüz aydınlatılmadığını, davanın büyük bir aceleyle bitirilmek istendiğini açıklamıştık. Davayı başından itibaren takip eden avukatlar olarak, davanın kaçırıldığı Sincan Cezaevi Kampüsünde görülen son duruşmada da mahkemeye bu hususları detaylarıyla açıklamış bulunmaktayız. Her durumda ve koşulda davayı bitireceğini ifade ve belli eden heyet, bütün eksikliklere rağmen karar vermiştir.

Mahkeme, iğneyle kuyu kazar gibi dosyayı inceleyen biz avukatların, birçok bilim insanının görüşleriyle olgunlaştırdığı iddia ve taleplerini yok sayarak, adeta hukuki bir garabete imza atmıştır.

3 Ağustos günü verilmiş olan bu karar bu dava için bir son değildir. Yürütmüş olduğumuz büyük adalet mücadelesi gerçek sorumluların kimler olduğunu açığa çıkarmış ve bütün ülke kamuoyu tarafından bu durumun bilinir hale gelmesini sağlamıştır. Davanın firari sanıklar açısından devam edeceğini, bu aşamayı aynı ısrar ve çalışma ile takip edeceğimizi belirtmek isteriz. Katliamda kast ve ihmal suretiyle sorumluluğu bulunan her kademedeki kamu görevlisinin yargılanması için yapılması gereken bütün hukuki girişimleri inatla ve ısrarla sürdüreceğiz. Beyaz Toros, beyaz bere ve beyaz ayakkabıların bir daha can almaması için gerçek sorumluların cezalandırılmasına kadar adaletin peşinde olacağız." dediler.

ADALET MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK!

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu


Okunma Sayısı: 298
Yayın Tarihi: 04.08.2018
Fotoğraf Galerisi