TMMOB Maden Mühendisleri Odası

2. BALKAN MADENCİLİK KONGRESİ BELGRAT’ TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2. BALKAN MADENCİLİK KONGRESİ BELGRAT’ TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
2. BALKAN MADENCİLİK KONGRESİ BELGRAT‘ TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2.Balkan Madencilik Kongresi, 10-13 Eylül 2007 tarihlerinde Sırbistan‘ın başkenti Belgrat‘ta  yapılmıştır. Kongreye, Odamızı temsilen  Oda Başkanı  Mehmet TORUN  katılmıştır.

 11 ülkeden 80 bildirinin bulunduğu kongrenin açılışında Oda Başkanı Mehmet TORUN; Odamızı  tanıtan bir konuşma yaparak  Odamızın amaçlarını ve çalışmalarını anlatmış, madenciliğin insanlık için önemini ve yapılması gerekenleri özetlemiş, 3. Balkan Madencilik  Kongresinin  Türkiye‘de yapılmasından  mutluluk duyacaklarını belirtmiştir.

 Kongrede, Ülkemizden de 6 bildiri sunulmuştur.  ODTÜ  Maden Mühendisliği Bölümünden ve aynı zamanda kongre organizasyon  kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik GÜYAGÜLER, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr  Bahtiyar ÜNVER ile Odamız Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali HİNDİSTAN ve MTA‘dan  maden mühendisi Şükrü  ŞAFAK    birer bildiri sunarak  kongreye katkı sağlamışlardır.

Kongre kapsamında, 12.Eylül 2007 tarihinde Kolabara kömür madenine  teknik gezi düzenlenmiştir. Kömür madenciliği ve elektrik üretimi konusunda bilgi alınmış ve bir madenci kasabası ziyaret edilerek incelemelerde bulunulmuştur.

Kongrenin son günü  yapılan kongrenin değerlendirildiği ve  gelecek kongre çalışmalarının  başlatılmasıyla  ilgili bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda  3.Balkan Madencilik Kongresi‘nin 23-26 Ekim 2009 tarihlerinde Odamızın öncülüğünde Antalya‘da yapılması kararlaştırılmıştır.  Yapılacak kongrenin  yürütme kurulu başkanlığına Prof. Dr  Bahtiyar ÜNVER‘in getirilmesi kararlaştırılmıştır.

Kapanış oturumunda  Oda Başkanı Mehmet TORUN, katkıları için organizasyon kurulu üyelerine Odamız adına birer plaket vererek Antalya‘da yapılacak kongre kararı için teşekkür etmiş ve herkesi bu kongreye davet ettiklerini  bildirmiştir.

Kongre süresince bizlere ev sahipliği yapan başta Prof Dr. Slobadan VUJIÇ ve Igor MİLJANOVIÇ olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

 

Oda başkanımız Mehmet TORUN‘un "2. BALKAN MADENCİLİK KONGRESİ"nde yapmış olduğu açılış konuşması:

Sayın Başkan, Saygıdeğer Konuklar, 2. Balkan Madencilik Kongresinin Seçkin Delegeleri, Bayanlar ve Baylar

Öncelikle madenciliğin değişik alanlarındaki gelişmeleri ele alarak sektöre bir ışık tutacak olan 2. Balkan Madencilik  Kongresinde  Türkiye Maden Mühendisleri Odası adına sizlere hitap etme fırsatı bulmaktan onur duyduğumu belirtmek istiyor, bana bu fırsatı sunan Yürütme Kuruluna en içten teşekkürlerimi sunuyorum.   

Odamız; maden mühendislerinin ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak amacıyla, 1954 yılında kurulmuş Anayasal ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. 11.500 üyesi, 4 şubesi ve 18 şehirde 26 temsilciliği bulunmaktadır.

Ülkemiz madencilik sektöründe etkin ve saygın bir örgüt olan Odamız bu amaçlarla, çeşitli konularda kongre ve  sempozyumlar  düzenlemektedir. Bu etkinliklerde Üniversitelerimizin Maden Mühendisliği bölümlerindeki akademisyenlerden  her konuda destek almaktadır.

Madencilik sektörünün gelişimi için  raporlar hazırlamakta ve bu raporları kamuoyu ile paylaşmakta ve  ilgililere iletmektedir.

Süreli  bilimsel yayınlar çıkararak, sektördeki bütün gelişmeleri üyeleriyle paylaşmaktadır.

Sayın katılımcılar;

Odamız 3. Balkan Madencilik Kongresini Türkiye‘de düzenleme çalışmalarını sürdürmektedir. Gelecek kongrenin de sizlerin desteği ve  birikimiyle  başarılı geçeceğine inanmaktayız.

Ayrıca, Dünya Madencilik Kongresi Yürütme Kurulunun aldığı karar uyarınca 22. Dünya Madencilik Kongresi ve Fuarı,  2011 yılında ülkemizde gerçekleştirilecektir. Bu konuda Odamız ve Dünya Madencilik Kongresi Türk Milli Komitesi sıkı işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. 

1-5 Kasım 2003 tarihlerinde Hindistan‘ın Yeni Delhi kentinde  gerçekleştirilen  19. Dünya Madencilik Kongresi sonunda  katılan 50 ülkenin delegeleri tarafından  yayımlanan  on maddelik  deklarasyon bu gün  de  geçerliliğini korumaktadır.

Bu  nedenle bildirgenin bazı maddelerini sizlerle tekrar paylaşmak istiyorum:

1- Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki mineral madde tüketiminde büyük farklılıklar mevcuttur. Mesela bir Amerikalı, yılda ortalama 23 ton ham mineral tüketirken, bu sayı bir Avrupalı için 15 ton ve bir az gelişmiş ülke vatandaşı için ise 0,2 tondan bile daha azdır. Gelişmekte olan ekonomilerin çoğu için, mineral endüstrisinin gelişmesi büyümenin motoru olabilir.

2-  Mineral endüstrisinin "sağlık, emniyet ve çevre" ile ilgili göstergeleri iyileşmektedir. Bununla beraber madencilik endüstrisi, "sağlık, emniyet ve çevre" ile ilgili performanslarını daha da iyileştirmenin yollarını aramalıdır.

3- Birçok ülkede madencilik endüstrisi "özelleştirme, liberalleşme ve küreselleşme"nin etkisi altında çalkalanıp durmaktadır. Endüstrinin yeniden yapılandırılması ciddi boyutta sosyal  ve insani ıstıraplara yol açmaktadır. Bu endüstri; insanlık dramını "tamamen yok etmese bile" azaltacak ve hafifletecek   "yeniden     yapılandırma stratejileri"ni arayıp bulmak zorundadır.

4- Maden ocakları, yerkürenin zenginliklerinin  insanlık   yararına  sunulmasına  imkan veren, "insan zekası, insan yaratıcılığı ve insan mahareti"nin gerçek ürünleri olup, tarihi miras niteliğindedir. Bu yerleri korumak ve muhafaza etmek için, dünya genelinde seçilecek bazı maden ocaklarının "Dünya Mirası"olarak tanımlanması ve ilan edilmesine ihtiyaç vardır.

Bu  çerçevede,  kongreden çıkacak sonuçların madencilik sektörüne ve bölge ülkelerine yararlı olacağına inanıyorum.

Sözlerime son verirken bu Kongrenin Balkan ülkeleri arasında madencilik konusunda işbirliğinin gelişimine katkı sağlayacağı inancıyla, katkı koyan ve emeği geçen herkese  Ülkem  ve Odam adına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Mehmet TORUN

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 

 

Okunma Sayısı: 1116
Yayın Tarihi: 18.09.2007
Fotoğraf Galerisi