TMMOB Maden Mühendisleri Odası

2.Uluslararası Bor Sempozyumu

2.Uluslararası Bor Sempozyumu
 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Maden Mühendisleri Odası, Osmangazi Üniversitesi ve ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2.Uluslararası Bor Sempozyumu, 23-25 Eylül 2004 tarihlerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi‘nde gerçekleştirilecektir.

Sempozyum ile, Türkiye‘nin en önemli doğal kaynağı olan bor mineralleri konusundaki gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmak, bu konuda çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek, bor ara ürünleri ve uç ürünleri konularındaki araştırma sonuçlarını bilim çevrelerinin ve sanayi dallarının dikkatine sunmak amaçlanmaktadır.

Sempozyum süresince ele alınacak konular arasında; bor yatakları, jeolojisi, oluşumu ve potansiyeli, bor mineralleri, özellikleri ve araştırmaları, bor madenciliği, cevher zenginleştirme, bor kimyasalları, bor uç ürünleri, bor pazarlaması ve ekonomisi, bor uç ürünlerinin sanayide kullanım alanları, bor politikaları, borlarla ilgili yasal mevzuat ve bor madenciliğinin çevreye etkileri bulunmaktadır.

Maden Mühendisleri Odası, borlarımızdan sağlayacağımız ekonomik kazancı en çoklamaya yönelik olarak, konunun bilim ve teknoloji boyutunu birinci derecede önemli görmektedir. Bilim ve teknoloji üretimi, sanayileşmenin, dolayısıyla madencilik sektörünün gelişmesinin ön koşuludur. Bugün için, toplam 1,2 milyar Dolarlık dünya bor pazarındaki ülke payının artırılması ve buna yönelik çalışmaların yapılması önemlidir, ancak yeterli değildir. Günümüzde bor minerallerini hammadde olarak kullanan sanayi sektörlerinin yıllık pazar payları dünya bor pazarı ile karşılaştırılamayacak boyutlardadır. Türkiye’nin hedefi nihai ürün pazarları olmalıdır. Bu hedef, araştırma-geliştirme faaliyetlerini, bilim ve teknoloji üretimini gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede Türkiye’nin bilimsel alanda yetkinleşmesi, teknoloji geliştirme yeteneğini kazanması bakımından son derece önemlidir.

Bor rezervlerimiz, şüphesiz, ülkemizin en önemli ve kıskançlıkla gözetilmesi gereken doğal kaynaklarından biridir. Sanayi sektörlerinde yapısal dönüşümü ve madencilik sektöründe üretilen hammaddenin katma değeri yüksek nihai ürünlere dönüşmesini hedefleyen bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi genel olarak madencilik sektörüne olduğu gibi bor madenciliğimize de büyük katkı yapacaktır. Bu amaçla; ulusal bilim ve teknoloji politikaları oluşturulmalı, madencilik sektörü bu politikalar içerisinde yerini almalıdır. Bilim ve teknolojiyi süratle ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürebilme mekanizmaları hayata geçirilmeli, madencilik sektöründeki kamu ve özel kuruluşların araştırma ve geliştirme faaliyetleri söz konusu sistem kapsamında teşvik edilmelidir. Bilim ve teknoloji üretimine yönelik araştırma-geliştirme faaliyetleri için ayrı bir bütçe oluşturulmalı, üniversite-sanayi ortak araştırma merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri kurulmalıdır.

Yaklaşık 80 bilimsel bildiri ve bir panelin yer aldığı Sempozyum kapsamında bor minerallerinin tanıtıldığı bir sergi ile bor madenlerine yapılacak bir teknik gezi de yer almaktadır.

Sempozyumun, borlarımızdan elde edilecek ekonomik faydanın artırılmasına yönelik olarak olumlu etkileri olacağı inancıyla, kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
Ankara, 22 Eylül 2004

Okunma Sayısı: 2320
Yayın Tarihi: 22.09.2004