TMMOB Maden Mühendisleri Odası

21 HAZİRAN UZUNMEHMET`İ ANMA VE ZONGULDAK DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

21 HAZİRAN UZUNMEHMET`İ ANMA VE ZONGULDAK DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

 

Uzunmehmet‘ i anmak ve Zonguldak` ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94 yılı kutlamaları  kapsamında TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi II. Başkanı Hüsnü MEYDAN  ve Yönetim Kurulu Üyesi Emine Uzun tarafından Uzun Mehmet anıtına çelenk konuldu. Çelenk koyma sonrası Hüsnü MEYDAN tarafından basın  açıklaması yapıldı.

Basın Açıklaması;

Sözlerime Çağdaş, laik, sosyal hukuk devletini kuran Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarını, Emperyalizme karşı Bağımsızlık mücadelesinde hayatlarını kaybeden şehitlerimizi, maden ve diğer işkollarındaki kazalarda hayatlarını kaybeden emekçileri saygıyla anarak başlamak istiyorum.TMMOB Maden mühendisleri odası Zonguldak şubesi adına hepinizi sevgi, saygı,dostlukla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.

Bugün burada üzerinde bulunduğumuz bu tepeden hiç sönmeyen bir alev sütunu olarak yıllardır kenti selamlayan anıta ismini veren, taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, üzerinde yaşadığımız bu toprakların, herkesin refah içinde yaşadığı bir ülke olabilmesi için canını veren binlerce madencinin; künyesi yitik bir asker gibi adı bile bilinmeden yerin altında yitip giden kahramanların ortak adı olan Uzunmehmeti anmak ve Zonguldak`ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94 .yılını kutlamak için toplanmış bulunuyoruz.

Uzun Mehmet`in kömürü bulması Zonguldak şehrinin madencilik tarihinin de başlangıcı olmuştur. Kömürün bulunmasından sonra 19.yüzyılda madenlerin faaliyete geçmesi ile havzaya yerli ve yabancı sermaye girişi başlamıştır. Kömür ocaklarının birbiri ardına açılmasıyla değişen ekonomik ve sosyal koşullar açıldığı alanda yeni bir yerleşim birimi meydana getirmiştir. Zonguldak; Cumhuriyet kuruluncaya kadar kaza teşkilatı olarak yönetilmiş, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Cumhuriyet döneminin ilk vilayeti olarak tarihe geçmiş, ülke sanayisinin kalkınmasında ve madencilik sektörünün gelişmesinde önemli bir görev üslenmiştir. Özellikle demir-çelik ve elektrik üretiminde ülke sanayisinin lokomotifi olmuştur.

Ancak 1980 den sonra uygulanan Özeleştirme, taşeronlaşma, rodövans, hizmet alımı gibi politikalar kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilen madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır.İzlenen bu politikalardan bölgemizde nasibini almıştır.TTK ‘na gerekli yatırımlar yapılmayarak daraltılmış,işçi sayısı azalmış, adeta kendiliğinden kapanmasının önü açılmıştır.

2002-2014 tarihleri arasında TTK ‘nun istatiklerine baktığımızda; üretimdeki işçi sayısında yaklaşık %40 azalma olurken üretimde de aynı oranlarda düşüş olduğu görülmektedir. Zararda % 30 yakın artmıştır. Bu da bize gösteriyor ki izlenen politikaların ne kadar yanlış olduğudur. Bu ortamı yaratan gerçek sorumlular çalışanlar değil bu politikaları uygulayanlardır. Zonguldak kömür havzası hiçbir zaman ülke ekonomisinin sırtında kambur olmamıştır.

Kömür havzası dışa bağımlı yapı ve uygulanan yanlış politikalar nedeniyle uğradığı ekonomik ablukayı kıracak yepyeni bir ruhu ve heyecanı arıyor.Maden Mühendisler odası olarak,ülke kaynaklarının en akılcı bir şekilde kullanmayı hedefleyen;işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını eksiksiz uyarak iş kazalarını en aza indiren;toplumsal bir varlık olan kaynaklarımızdan en çok toplumsal fayda yaratmayı amaçlayan kamusal bir bakışla,havzaya yönelik tüm politikaların yeniden üretilmesini yaşamsal önemde buluyoruz.Daha önce de belirttiğimiz gibi ;

-Dünyadaki madencilik sektöründeki teknolojik gelişmeleri inceleyecek, uygulanabilirliğini araştıracak, havza madenciliğini planlayacak Üniversite ve TTK ‘nun birlikte oluşturacağı bir AR-GE komisyonu oluşturulmalıdır.

-Maden Mühendisliği fakültesinin burada açılmasının temel amacı bilim ve tekniğin, teori ve pratiğin bir arada uygulamasını sağlayarak sektöre hizmet edecek nitelikli mühendisleri yetiştirmek bu nedenle maden mühendisliği eğitimi yeniden gözden geçirilmeli teorik ve pratik eğitimin bir arada sağlandığı bir yapıya kavuşturulmalıdır. - Geçtiğimiz yıllarda Amasra işletmesinde uygulanan mekanize kazı sisteminin bütün işletmelerde uygulanmasını sağlayacak yatırımlar hızlandırılmalıdır.

-TTK`yı ekonomik yapısı iyileştirilmiş demir çelik sektörünün metalurjik kömür ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan bir kuruluş haline getirecek taşkömürü politikaları oluşturulmalıdır,

-TTK, Üniversite, Meslek odası ve işçi sendikalarının birlikte yapacak olduğu çalışmalarla TTK‘yı hazırlıktan- üretime, zenginleştirmeden- pazarlamaya, işin sevk ve idaresine kadar yeniden yapılandırılmalıdır,

-1980 den önce yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı, kurumun maden ekipmanlarının büyük bir kısmını üreten Maden Makineleri fabrikası yeniden yapılandırılmalı, ülkemizin ihtiyacı olan bütün maden ekipmanlarını üreten ayrıca istihdam sağlayan büyük bir sanayi kuruluşu haline getirilmelidir,

-Bölgemizin en büyük istihdam alanı olan TTK`nun işçi açıklıkları giderilmelidir,
-İş güvencesiz, sosyal güvencesiz, ücret güvencesiz modern kölelik sistemi olan taşeronlaşma iptal edilmeli, özelleştirmeler durdurulmalıdır.

-Kamu kurumlarında liyakate dayanmayan kurum yapısını ve çalışma barışını bozan kadrolaşma anlayışlarına son verilmelidir.21 06.2015

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLER ODASI

ZONGULDAK ŞUBESİ

Okunma Sayısı: 208
Yayın Tarihi: 23.06.2015
Fotoğraf Galerisi