TMMOB Maden Mühendisleri Odası

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü

      Türkiye’de son on yılda meydana gelen iş kazası sayısı yaklaşık 2.570.000 olup, bu kazaların  ve olumsuz iş yeri koşullarının neden olduğu meslek hastalıkları sonucu,  14500 çalışanın öldüğü kayıtlarda görülmektedir. Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiği, her 6 saatte de bir çalışanın öldüğü ve her gün 4 kişinin işten evine dönemediği, yani çalışırken iş kazası ya da iş cinayeti sonucu öldüğü bilinmektedir. Bu sonuçlarla ülkemiz Avrupa’da birinci, Dünya’da üçüncü sıraya yerleşmiştir.

     Son yıllarda Devlet Kurumlarının yayınladığı istatistiklere bakıldığında; iş kazaları veya iş cinayetleri ile meslek hastalıklarının sürekli bir artışının söz konusu olduğu, ayrıca ölümlerinde her yıl arttığı görülmektedir.

Sorunun önemi ve büyüklüğü karşısında, ’bir güvenlik ve sağlık kültürünün, gelişmesi, teşvik edilmesi; dolayısıyla, yaralanmaların, meslek hastalıklarının ve ölümlerin azaltılması ya da önlenmesi için, ulusal çapta bilgilendirme, bilinçlendirme eğitimleri iş planlamalarına girmeli, böylece çalışanlara ‘güvenli ve sağlıklı bir iş geleceği, sunulmalıdır. Bunun için; İş Sağlığı ve İş Güvenliği Politikaları ve çalışma yaşamı ‘Sosyal Devlet’ ilkeleri gereğince yeniden düzenlenmelidir.

 

Okunma Sayısı: 324
Yayın Tarihi: 28.04.2020