TMMOB Maden Mühendisleri Odası

3 MART 1992 KOZLU GRİZU FACİASI İLE İLGİLİ BASIN METNİ

MADEN ŞEHİTLERİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ

Dünya madencilik tarihi endüstriyel gelişimin tarihi olduğu kadar aynı zamanda büyük acıların da tarihidir. Eski zamanlardan günümüze kadar tüm emekçiler, doğaya karşı verdikleri amansız mücadelede alın teri kadar, kanlarını da döktüler. Dünyanın her yeri bu mücadelede ortaya çıkan acı öykülerle dolu. Bir bakışa göre, insanlık tarihi bu öykülerin toplamından ibaret. Tıpkı Zonguldak Kömür Havzasında oluğu gibi.

  

Zonguldak Kömür Havzasında, 1940‘lardan günümüze kadar iş kazalarında ölen işçi sayısı 4 binlere ulaştı. 2 büyük madencilik kazası yaşadı Zonguldak. İlkinde 102 işçimiz 7 Mart 1983‘de Armutçuk ocaklarında, ikincisinde ise 263 işçimiz 3 Mart 1992‘de Kozlu ocaklarında meydana gelen Gaz ve Toz Patlamasında yaşamını yitirdi.

  

Bilim ve teknolojinin; insan yaşamının refah içinde ve güvenilir bir biçimde sürdürülmesinde, insanın doğa ile mücadelesinde can ve iş güvenliğini sağlayan ve sürekli kılan bir işlevi olduğunu, ne yazık ki çok acı bir biçimde, son olarak yaşadığımız kazalarla bir kez daha öğrenmiş bulunuyoruz.

  

Bu acıları en derinden yaşayan, hiç kuşkusuz madenlerde çalışanlar. Maden mühendislerinin örgütlü olduğu Maden Mühendisleri Odası, Mustafakemalpaşa ve Dursunbey‘de yakın geçmişte ardı ardına yaşanan ölümlü iş kazalarında, acıyı yüreğinde hissederek, bu kez de; "KAZALAR KADER DEĞİLDİR!" diye haykırdı. Alınması gereken önlemleri bir kez daha kamuoyuna duyurdu.

  

Maden Mühendisleri Odası, üyelerinin pratikte kazandığı bilgi ve deneyimlerinden aldığı güçle, her yıl yüzlerce insanımızın hayatını kaybetmesine, binlercesinin sakat kalmasına neden olan iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için her platformda görüşlerini açıklıyor. Konu hakkında bilimsel çalışmalar yapıyor ve kurumsal sorumluluğu gereği ilgili devlet kurumlarına önerilerini dün olduğu gibi bu gün de iletiyor.

 

İş Mevzuatının odağında "insan" olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmasının gerekliliği bilincinde olan Maden Mühendisleri Odası, yaşadığımız son iki acı olaydan sonra bir bez daha; "İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla meslek odaları ile birliktelik yaparak, eylem planlarının oluşturulması gereğini" vurguladı. "Sektörde ulusal düzeyde acil durum planı ve risk haritaları çıkarılması ve saha denetimlerinin bu doğrultuda yapılmasını" önerdi. "Denetim kadrolarının deneyimli maden mühendisleri ile güçlendirilmesi, bunların yanına katılacak yeni elemanların deneyimlerinin arttırılmasının ve maden işçilerini kazalara karşı daha eğitimli ve daha duyarlı hale getirecek programların mutlaka uygulanması" gerektiğinin önemini belirtti. "Sorunun gerekli olan yatırımların yapılmamasından, ilkel teknolojiden, eksik ve uygulanmayan mevzuattan, işlemeyen iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yetersizliğinden kaynaklandığını, benzer kazaların yaşanmaması için zaman yitirilmeden madenciliğimizin kökten ve uzun vadeli planlar ekseninde ele alınması gerektiğini" söyledi/söylüyor.

  

Zonguldak dışından yenileri eklense de acılarımıza;

27 yıl öncesinin 7 Mart‘ını da, 18 yıl öncesinin 3 Mart‘ını da "UNUTMADIK".

Bu acıların bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Tüm maden şehitlerini saygıyla anıyoruz.

  

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

ZONGULDAK ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

  

ZONGULDAK MADEN MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU

3 Mart 2010, Zonguldak

Okunma Sayısı: 2796
Yayın Tarihi: 03.03.2010