TMMOB Maden Mühendisleri Odası

5. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (04.02.2010)

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE

5. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

        Daha önceki dört dönemde olduğu gibi önümüzdeki süreçte yer alan beşinci dönemde de; Adana Şube‘nin öncelikli hedefleri, Maden Mühendisleri Odası‘nın ana hedeflerine paralel olarak; maden mühendislerinin hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişimini sağlamak, mesleklerini toplum yararına kullanmalarına yönelik mekanizmalar yaratmak, madencilik politikalarının halkın yararına düzenlenmesi ve uygulanması için öneriler geliştirmek, bunların uygulanmasına yönelik çalışmalar yapmak ve uygulamaları denetlemek, bağımsız ve demokratik bir Türkiye‘nin yaratılması yönünde çaba harcamak en temel çalışma alanlarımız arasında yer alacaktır.

        Adana Şube Yönetim Kurulu üstlenmiş olduğu görevin bilincinde olarak, acil durumlarda ve acil olmayan dönem içersinde ayda iki kez Yönetim Kurulu, her akademik dönemde iki kez öğrencilerle, yılda üç kez bir il ve iş yeri temsilcileriyle, her üç ayda bir Danışma Kurulu, her altı ayda bir genişletilmiş üye toplantıları yapılacaktır.

        Adana Şube çalışmaları kapsamında, şubemizi güçlendirerek üyelerimizden alacağımız güçle diğer demokratik kitle örgütleriyle işbirliği içinde ülkemizin ve mesleğimizin sorunlarının çözümüne daha fazla müdahil olmayı bir görev kabul edilmektedir.

 

5. DÖNEM İÇERİSİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

        Adana Şube tarafından önümüzdeki 5. Dönem içerisinde birçok çalışma yapılması planlanmakla birlikte bu çalışmalar şu şekilde sıralanmaktadır;

 

•1)      Üye Örgütlenmesi ve Üye Sayısını Arttırma Çalışmaları

•a)                  Oda-Üye İlişkileri

•b)                 Şube ve Temsilcilik İlişkileri

•c)                 Oda-Üniversite İlişkileri

•d)                 Oda- Öğrenci İlişkileri

•e)                 Adana Şube‘nin TMMOB‘ye Bağlı Diğer Odalara Bağlı Şube İlişkileri

•f)                  Sivil Toplum Örgütleri İlişkileri

•g)                 Emek Örgütleri İlişkileri

•h)                 Madencilik Kurum ve Kuruluşları ile İlişkiler

•2)      Mesleki Bilimsel Çalışmalar

•a)                 Sempozyum, Çalıştay ve Paneller

•b)                 Çalışma Grupları ve Komisyonlar

•c)                 Uluslararası İlişkiler

•d)                 Mesleki Denetim

•e)                 Kütüphane

•3)      Sosyal ve Kültürel Etkinlikler

  

•1.      ÜYE ÖRGÜTLENMESİ VE ÜYE SAYISINI ARTTIRMA ÇALIŞMALARI

        Bu dönemde Adana Şube açısından üyelerin örgütlenmesi öncelikli hedefler arasında yer alacaktır. Özellikle örgütlenmedeki başarı, şube faaliyetlerindeki etkinlik düzeylerini belirleme açısından oldukça önemlidir. Şube ile üye arasındaki ilişki ve bütün bunların yanı sıra etkileşiminde sürekli şekilde sürdürebilir şekilde olması bir zorunluluktur. Belirtilen bu amaca yönelik olarak, Adana Şubeye bağlı il ve iş yeri temsilcileri ile bağları güçlü kılacak iletişim ve etkileşim araçları devreye sokulacak ve bu ilişkilerin kuvvetlendirilmesi için gayret sarf edilecektir.

 

a) Oda-Üye İlişkileri

        Özellikle Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünden mezun olan genç maden mühendisi meslektaşlarımızın odamıza  üye olması amacımız olacaktır. Bütün bunların yanı sıra, Oda-üye ilişkilerinin geliştirilmesi için üyelerin katıldığı gündemli ya da gündemsiz toplantılar yapılacaktır. Oda-üye ilişkilerinde tüm iletişim kanalları daha etkin kullanılacaktır.

        Ayrıca yanı sıra işsiz olan üyelerin özel sektörde iş olanağına kavuşması için bütün çaba gösterilecektir. İşsiz üyelerimizle olabildiğince ilişkiler geliştirilmeye çalışılacak, sorunları ve beklentileri üzerine birlikte çözüm yolları aranacaktır. Bölgemizde bulunan, genç maden mühendisleri ile tecrübeli maden mühendisleri bir araya getirilerek kaynaşması sağlanacak ve böylece genç meslektaşların bilgi birikimlerinin artması sağlanacaktır.

        Meslek alanımızı ilgilendiren tüm yasal düzenlemelerde bu yönde gerekli değişikliklerin yapılmasına için sürekli çaba harcanacak, istihdama da katkı koyacak gerekli girişimlerde bulunulması noktasında Ankara merkezle ortak çalışmalarda bulunulacaktır. Bölgemizdeki, üyelerimizin çalışma yaşamlarında karşılaşacakları mesleki sorunlarda hukuksal destek verilmesi amacıyla çalışma yapılacaktır.

        Emekli üyelerimizin oda ve mesleklerinden kopmamalarını sağlayacak araçlar ve birliktelikler yaratılacak, toplantılar yapılarak birikimlerinin paylaşılması, aktarılması, çalışmalara katılımlarının arttırılması sağlanacaktır.

 

b) Adana Şube ve Temsilcilik İlişkileri

       Mersin, Osmaniye, Hatay, K.Maraş ve Gaziantep İl temsilcilikleri ile Çukurova Üniversitesi, İskenderun ve Elbistan iş yeri temsilcilikleri yapılaşmasını sağlamış bir durumdadır. Anlayışlı ve demokratik bir yapıya sahip olan şubemiz, İl temsilcilikleri ve iş yeri temsilciliklerinde üretilen bilgi ve belgelerin tüm meslektaşlarımıza ve bölgemizdeki madencilik sektörüne ulaştırılması sağlanacak, böylece alınmış olan kararların ortaklaşa uygulanması gerçekleştirilecektir.

        Bütün bunların yanı sıra, her iki ayda bir il ve iş yeri temsilcileriyle toplantı yapılacak, ayrıca her üç ayda bir ise il ve iş yeri temsilcilikleri ziyaretleri yapılarak buralarda bulunan oda üyelerinin problemleri yerinde tespit edilerek çözümler üretilecektir.

 

c) Oda-Üniversite İlişkileri

        Adana Şube, Ç.Ü. Maden Mühendisliği Bölümü‘nün Maden Mühendisleri Odası için ne kadar önemli olduğunu bilmekle birlikte, odasız üniversite, üniversitesiz de oda olamayacağı görüşündedir. Bu nedenle Üniversitede çalışan meslektaşlarımızla olan ilişki ve ortak çalışmaların güçlendirilerek geliştirilmesini hedeflemektedir.

        Hali hazırda Adana‘da Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde Doktora, Yüksek Lisans ve Lisans eğitim ve öğretimine devam eden ve yaklaşık 600 öğrencisi bulunan Maden Mühendisliği Bölümü ile var olan bilimsel ve teknik işbirliğini daha da güçlendirmek hedeflerimiz içinde olacaktır.

 

d) Oda- Öğrenci İlişkileri

        Ç.Ü. Maden Mühendisliği Bölümünde okuyan öğrenciler Oda‘mıza öğrenci üye olarak kayıt yaptırmaktadır. Halen var olan öğrenci temsilciliği daha da güçlendirilerek sürdürülecektir.

        Yönetim kurulu üyeleri ve temsilcileri her yıl üniversite öğrencileri ile toplantılar yaparak mesleğin, meslek alanlarının ve oda çalışmalarının tanıtımını yapacaktır. Kongre ve sempozyumlara öğrenci temsilcilerinin katılımı uygulamalarına devam edilecektir. Öğrenci üyelerimizin yapacakları bilimsel çalışmalar desteklenecektir. Öğrencilerin staj yapabilmeleri için gerekli destek verilmeye devam edilecektir. Öğrencilerin staj yeri bulmada yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek üzere isteyenlere danışmanlık yapılacak ve onlara staj yeri bulmada yardımcı olunacaktır. Bütün bunların yanı sıra öğrencilerin teknik gezi yapabilmeleri için gerekli girişim ve yardımlarda bulunulacaktır.

 

e) Adana Şube‘nin TMMOB‘ye Bağlı Diğer Odalara Bağlı Şube İlişkileri

        Adana Şube, TMMOB bağlı ve Adana‘da bulunan diğer odalara bağlı şubeler ile olan ilişkilerde temel ilke işbirliği ve dayanışma içersinde kamu yararının savunulması olacaktır. TMMOB çatısı altında birlik ve  bütünlüğün gözetilmesi, TMMOB örgütlülüğünün daha ileriye taşıma arayışı ve Şubemizin üzerine düşen görev ve sorumluluklar bu çerçevede önemsenecektir.

        Örgütlü ve birlik olmanın bilincinde olan Şubemiz toplumsal yararları gözeterek kendi meslek alanlarını savunmasından ödün vermeksizin diğer meslek odaları ile sürekli işbirliği içerisinde olacaktır. TMMOB‘nin yerel örgütleri olan IKK (İl Koordinasyon Kurulu)‘larda olabildiğince güçlü bir şekilde yer alınabilmesine önem verilecektir.

 

f) Oda-Sivil Toplum Örgütleri İlişkileri

        Adana Şube‘nin, bölgemizde bulunan, madencilik sektörü ya da farklı alanlardaki sivil toplum örgütleri ile olan ilişkileri, Ankara Merkez ve üyelerimizin yararları gözetilmek koşulu ile seviyeli ve iyi bir şekilde yürütülecektir. Buradaki temel nokta ise, geçmişte olduğu gibi küçük grup çıkarlarından uzak durulması ve kamu yararının hedeflenmesi olacaktır. Söz konusu ilişkiler, Oda‘mızın yıllardan beri süregelen ilke ve geleneklerine özellik de bağımsız, demokratik ve eylemci yapısına uygun olacaktır.

 

g) Oda-Emek Örgütleri İlişkileri

        Bölgemizde bulunan, Kamu sektöründe çalışan üyelerimizin örgütlü olduğu kamu çalışanları sendikaları ve üst örgütleri ile sıcak ilişkiler önceki dönemlerde olduğu gibi 5. Dönemde de sürdürülecektir. Ayrıca sektörümüzde örgütlü işçi sendikaları ile olan ilişkilere kamu yararı ve emek eksenli öncelikle devam edilecektir.

 

h) Madencilik Kurum ve Kuruluşları ile İlişkiler

        Madencilik sektörünün önemli kamu kuruluşları olan ve bölgemizde bulunan MTA, EÜAŞ, DSİ, Mahalli İdareler ile madenciliğin gelişimi konularında bilgi alış-verişi yapılacaktır. Meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü ve meslek alanlarımızla ilgili olarak bu kuruluşlarla ilişkiler sürdürülecektir.

        Bunlara ek olarak, özellikle Adana Şube üyelerinin büyük bir çoğunluğunun istihdam edildiği özel sektöre ait iş yerlerinde, çalışma koşullarının iyileştirilmesi hususunda ve düzenlemekte olduğu her türlü etkinlikte Özel Sektör ile iletişimine devam edecektir.

 

2. MESLEKİ VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

        Mesleki ve bilimsel çalışmalar 5. dönemde de, Adana Şube‘nin en önemli etkinliklerinden olmaya devam edecektir. Sürekli Eğitim Merkezi‘nin kurumsallaşması ve eğitim çalışmalarını geliştirerek yaygınlaştırması önemli bir gerçeğimiz olup, bu yönde çalışmalar çeşitlendirilerek sürdürülecektir.

 

a) Kongre, Sempozyum, Çalıştay ve Paneller

        Adana Şube tarafından her iki yılda bir düzenlenen "Maden İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu" daha da önemli bir hale getirilerek Kasım 2011‘de düzenlenmesine devam edilecektir.

        Ayrıca, bölgemizde bulunan sektörün gereksinim duyduğu konularda raporlar üretmek üzere konunun uzmanlarının katılacağı Mayıs 2010‘da Krom ile Ekim 2010‘da Kireç çalıştayları ve Haziran 2010‘da "25. Yılında Maden Kanunu Uygulamaları" paneli düzenlenecektir. Bununla birlikte, bölge açısından önemli olan, sektör, basın ve üyeleri bilgilendirme amaçlı ve konusunda uzman kişilerin katılımıyla paneller yapılacaktır.

 

b) Çalışma Grupları ve Komisyonlar

        Adana Şube‘nin etkinliğinin artırılması yönündeki çalışmalarından bir tanesi de bilindiği üzere komisyonların ve çalışma gruplarının kurulması ve çalıştırılmasıdır. Özellikle Bölgemizde bulunan madencilik sektörüne, üyelerimize ve öğrencilere katkı sağlayabilmek adına aşağıda bulunan çalışma grupları ve komisyonlar kurulacak ve bunların etkin olarak çalışması sağlanacaktır.

•·        İş Güvenliği Çalışma Grubu

•·        Metal Madenleri Çalışma Grubu

•·        Endüstriyel Hammaddeler Çalışma Grubu

•·        SMM Sorunları Çalışma Grubu

•·        Delme Patlatma Çalışma Grubu

•·        Enerji Çalışma Grubu

•·        Öğrenci Çalışma Grubu

•·        Staj Çalışma Grubu

 

 

 

c) Uluslararası İlişkiler

        Adana Şube önceki çalışma döneminde, Fransa‘dan dünyanın bir çok ülkelerinden maden ve madencilik sektörüne yakın mühendislerin katılımıyla bir teknik gezi düzenlemiş olup, bu içerikte bir teknik gezinin 5. dönemde de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

 

d) Mesleki Denetim

        Serbest Mühendislik ve Teknik Nezaretçilik yapan meslektaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik olarak başlatılan SMM uygulaması sürdürülmektedir.

        Haksız rekabetin ortadan kaldırılması, üyelerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve haksız kazancın ortadan kaldırılması, mühendislik hizmetlerinde kalitenin arttırılması meslek disiplini ve onurunun korunması amacıyla başlatılan bu uygulama sürdürülmekte olup, Oda olarak yaygınlaştırılması yönündeki çalışmalara devam edilecektir.

 

e) Kütüphane

        Adana Şube bünyesinde bulunan, Kütüphane yeniden düzenlenerek öğrenciler ve sektörde yer alan üyelerimizi bilgiye daha kolay erişilebilir hale getirilecek ve aynı zamanda da kullanıcılara açılması için çalışma yapılacaktır. Ayrıca Sektörümüzü ilgilendiren konularda yapılmış olan Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri ile diğer bilimsel çalışmaların temini ve yayınlanması konusunda çalışma yapılacaktır.

 

3. SOSYAL ve KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

        Daha önceki dönemlerde olduğu gibi dönem içerisinde de geleneksel Dünya "Madenciler Günü" kutlamaları her yıl Aralık ayında sürdürülecektir. Bu bağlamda geleneksel madenciler günü yemeği düzenlenecektir. Üyelerimizin yoğun olduğu işyerlerinde yerel düzeyde yapılacak kutlamalara destek verilmeye devam edilecektir. Çukurova Üniversitesi bünyesinde geleneksel olarak düzenlenen öğrenci tanıtım günlerinde Adana Şube‘nin katılımı sağlanacaktır.

        Bölgemizde bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla, madencilik alanında faaliyet gösteren özel sektör ve madencilik bürosu sahiplerine nezaket ziyaretleri yapılacak, onlarında içinde olduğu tiyatro, sinema vb sosyal etkinlikler düzenlenecektir. Üyelerimizi ve ailelerini bir araya getiren sosyal etkinlikler artarak sürdürülecektir.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

ADANA ŞUBE YÖNETİM KURULU

ŞUBAT 2010

Okunma Sayısı: 1501
Yayın Tarihi: 04.02.2010