TMMOB Maden Mühendisleri Odası

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ SAYGIYLA ANIYORUZ.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ SAYGIYLA ANIYORUZ.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ SAYGIYLA ANIYORUZ.

DEPREMLERİN ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMESİNE RAĞMEN NE YAZIK Kİ YARALAR HÂLÂ SARILAMAMIŞTIR.

DEPREM SONRASI GERÇEKLEŞTİRİLEN YARDIMLAR VE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDAKİ GAYRETLERİNDEN DOLAYI HALKIMIZA VE MADENCİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

Bugün 6 Şubat 2024, tam bir yıl önce 6 Şubat 2023 tarihi saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kahramanmaraş'ın yanı sıra başta Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Osmaniye ve Diyarbakır illeri olmak üzere çok geniş bir bölgede büyük bir yıkım yaşanmıştır.

6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 53 bin 537, siyasilerin gayri resmi rakamlarına göre yaklaşık 130.000 kişi hayatını kaybederken 107.213 kişi de yaralanmıştır. Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 11 ilimizde 518 bin konut yıkılmış veya ağır hasar almıştır.

Enkaz altında kalan ve halen kayıp olan yurttaşlarımız hakkında ailelerin ve kamuoyunun bir an önce bilgilendirilmesi halen aciliyetini korumaktadır.

Gerek yaygınlığı gerekse sonuçları itibariyle ülkemizin yaşadığı bu büyük felaket toplumumuza derin acılar yaşatmış ve yaşatmaktadır. Depremlerin üzerinden bir yıl kadar zaman geçmesine rağmen halkımızın en temel yaşamsal ihtiyaçları halen karşılanamadığı gibi siyasi iktidar tarafından yerel seçimler üzerinden “oy vermezsen hizmet alamazsın” iması ile bölge halkı tehdit edilmektedir.

Depremden sonra yapılan incelemelerde; felaketin en önemli nedeni olarak insan hayatını hiçe sayan, ranta dayalı inşaat politikaları ve imar affı yasaları öne çıkmıştır. Ancak aradan geçen bir yıl içerisinde imar affını çıkaranlar, mevzuata uygun olmayan projeleri yapanlar ve uygulayanlar hakkında ne yazık ki herhangi bir cezai işlem yapılmadı dersek yanlış olmaz.

6 Şubat depremlerinden sonra hem deprem bölgesinde hem de ülkemizin değişik bölgelerinde yapılan imar düzenlemeleri ile inşaat projeleri ve uygulamalarına baktığımızda ne yazık ki aynı hataların devam ettiğini görmekteyiz.

Deprem sonrası yaşanan ölümlerin ve acıların sonrasında arama-kurtarma çalışmaları ile halkımız tarafından yapılan yardımların dağıtımı sırasında yaşanan organizasyon hataları ile yürütülen çalışmaların bir siyasi ranta çevrilme çabası acılarımızın artmasına neden olmuştur.

Deprem sonrasındaki arama-kurtarma çalışmalarında AFAD’ın başarısızlığı ve eksikliğinin had safhaya ulaşmasına rağmen AFAD’ın eksiklikleri ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.  Arama-kurtarma çalışmalarında halkımızın ve madencilerin hummalı çalışmaları depremden etkilenen insanlarımızın dertlerine çare olabilmiştir. Arama-kurtarma çalışmaları sonrasında yapılan anketlerde % 94 oranında halkımızın güvenine mazhar olan 142 madencilik kuruluşu ile bu işletmelerde çalışan 200’den fazla maden mühendisi ve 10 binin üzerindeki maden işçisine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Ülkemizde benzeri felaketlerin yaşanmaması için insan yaşamını hiçe sayan, ranta dayalı inşaat politikalarının terk edilerek deprem öncesi ve sonrası yapılacak çalışmaların bilimin ve tekniğin ışığında yürütülmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla;

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

6 Şubat 2024, Ankara

Okunma Sayısı: 151
Yayın Tarihi: 06.02.2024