TMMOB Maden Mühendisleri Odası

7. Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu ve Sergisi Sonuç Bildirgesi Açıklandı.

7. Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen "Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu"nun 7.si 25-27 Şubat 2009 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ile birlikte Kuşadası‘nda gerçekleştirilmiştir.

Bilindiği gibi günlük yaşantımızda önemli bir yeri olan ve sanayinin kullanımına sunulan endüstriyel hammaddelerin üretilmesi, zenginleştirilmesi, uç ürün haline getirilmesine yönelik bilimsel ve teknik bilgi üretiminin, araştırmacılar ve uzmanlar tarafından paylaşılmasında önemli bir yeri olan bu sempozyuma 223 delege katılmış, 12 oturumda 53 bildiri sunulmuştur. Ayrıca katılımcıların sektörde üretim yapan firmalarla buluştuğu bir sergi gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizde 80‘li yıllardan bu yana izlenen neo-liberal politikalar ile birçok alanda olduğu gibi madencilik de yıkım görmüştür. Ulusal ekonomimizin temel sektörlerinden biri olan madenciliğimize gereken önem verilmeli, bu çerçevede madenciliğimizin planlanmasında ülke sanayi sektörleri ile entegrasyon ön planda tutulmalıdır.

Üç gün süren sempozyum kapsamında dile getirilen görüşler ve saptamalar ana başlıkları ile aşağıda özetlenmiştir.

  • Mevcut kriz ortamı endüstriyel hammaddeler sektörünü etkilemiş ve sektörde daralmaya neden olmuştur.
  • Madenlerimizin yenilenemez kaynaklar olduğu bilincinde üretiminde etkin bir planlama ve optimum üretim koşullarına özen gösterilmelidir.
  • Aramalar geliştirilmeli, endüstriyel hammadde kaynaklarımızın güncel envanteri yapılmalı, yeni ürünler üretmeye dönük AR-GE çalışmaları hızlandırılmalıdır.
  • Endüstriyel hammaddelerin üretiminde teknolojik gelişmeler takip edilmeli, bilim ve mühendislik kuralları çerçevesinde çevresel dengeleri de bozmadan faaliyetler sürdürülmelidir.
  • Üretilen hammaddeden uç ürünlere doğru teknolojilerin artırılarak uygulamaya konulması yurtdışına ucuz hammadde transferini önleyecektir.
  • Endüstriyel hammadde madenciliğinde üreticilerin örgütlenmesi ile haksız rekabetin önüne geçilerek yurtdışına ucuz fiyatlarla hammadde çıktısı önlenebilecektir. Devlet bu konudaki denetim görevini yerine getirecek yasal düzenlemeleri yapmalıdır.
  • Sektörün daha üst noktalara gelişiminde devlet; bu alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının yapıcı işbirliğini etkinleştirmelidir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

07 Mart 2009

Okunma Sayısı: 3540
Yayın Tarihi: 09.03.2009