TMMOB Maden Mühendisleri Odası

“SANTRAL DA KÖMÜR DE BİZİM, SAHİP ÇIK” PANELİ MUĞLA YATAĞAN’DA YAPILDI (14. 04. 2010)

“SANTRAL DA KÖMÜR DE BİZİM, SAHİP ÇIK” PANELİ MUĞLA YATAĞAN’DA YAPILDI (14. 04. 2010)

Hidroelektrik, termik santralleri ve kömür işletmelerinin özelleştirilmesinin gündeme geldiği bu günlerde Muğla / Yatağan‘da " Santral da Kömür de Bizim , Sahip Çık" Paneli Muğla / Yatağan Belediye çok amaçlı salonunda 550 kişinin katılımıyla 14.04.2010 tarihinde 16.30 - 19.30 saatleri arasında yapıldı. Odamız İzmir Şubesi Başkanı Muhammet Yıldız‘ın yönettiği  panele; panelist olarak Mehmet Torun ( TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı ), Cengiz Göltaş ( TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı), Ferudun Yükselir (TÜK-İŞ  TES-İŞ Gn. Bşk. Yardımcısı ), Vedat Ünal ( Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri ) Kemal Bulut ( KESK -  ESM Sendikası Genel Başkanı ) katılmıştır.

Panele, Yatağan ve yöre belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, Muğla İKK Temsilcileri, sivil toplum örgütleri, işçi ve memurlar ile Yatağan halkı katılmıştır.

Panel‘de bu güne kadar yapılan özelleştirmelerin Ülkeye sanayileşme, istihdam ve ekonomi açısından hiçbir yarar getirmediği vurgulanmıştır. Hatta şu an Yatağan‘da bulunan ve özelleştirilen Yem ve Süt fabrikalarının  hiçbir işlevinin kalmadığı ve buraların mülk olarak satılmaya çalışıldığı belirtilmiştir.

Yatağan - Milas yöresinde bulunan santral ve kömür işletmelerine sahip çıkılarak satışlarına izin verilmeyeceği tüm izleyici ve panelistler tarafından ifade edilmiştir.

Özelleştirmelere karşı Yatağan‘dan başlayarak Soma, Çan, Seyitömer‘de de her türlü mücadelenin verileceği belirtilmiştir.

Özelleştirme sonuçlarının Türkiye‘yi ve halkı ne durumlara soktuğu 2006 yılındaki bir örnekle sergilenmişteir. 2006 yılında santral sahibi özel sektörün özellikle Ege ve Marmara Bölgesinde, bir gün süreyle sisteme elektrik  vermeyerek zam isteklerini halkı mağdur ederek ortaya koymuşlardır. Bu arada Kamunun elinde olan Yatağan ve çevresinde ise elektrik kesintisi yaşanmadığı belirtilmiştir.

Enerji arz güvenliğinin ne anlama geldiği bu örnekten de açıkça görülmüştür.

Okunma Sayısı: 1349
Yayın Tarihi: 24.04.2010
Fotoğraf Galerisi