TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ABANT ÇALIŞTAYI AÇILIŞ KONUŞMASI

ABANT ÇALIŞTAYI AÇILIŞ KONUŞMASI

1865 yılında Alfred NOBEL‘in dinamiti icat etmesi ve 1866‘da dinamitin patentinin alınmasıyla endüstriyel ve teknik alandaki atılımlar hız kazanmıştır. Özellikle son yıllarda kullanılan anlamda dinamitin bulunması, yapım işlemlerine büyük ivme kazandırmıştır. Kayaçların parçalanması gibi uygulamalar için kullanılan gelişmiş patlayıcılar sonucu devasa işler yapılmaya başlanmıştır. Nitekim; gelişen patlayıcı teknolojilerinin kullanılmasıyla sektörde son yıllarda üretim miktarları önemli ölçüde artmış ve verimlilik sağlanmıştır. Günümüzde maden üretimlerinin, altyapı yatırımlarının ve inşaat sektörünün büyüklüğü göz önüne alındığında, sektörde kullanılan patlayıcı maddelerin hacmi ve önemi daha iyi anlaşılabilmektedir.

Ülkemizin altyapı çalışmalarının ihtiyaçlarını karşılayan agrega ve kırmataş sektörü, son yıllardaki çalışmalara paralel olarak çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Agrega sektöründe yıllık üretim, yaklaşık 350 milyon tona ulaşarak toplam maden üretimimizin yaklaşık % 65‘ ine karşılık gelmektedir. En az bu rakam kadar agrega ve taş - mıcır da alt yapı çalışmaları sırasında parçalanmakta ve açığa çıkarılmaktadır. Bu denli üretim artışında patlayıcı sektöründeki gelişmelerin ve bu yeniliklerin sektörde kullanımının payı çok büyüktür. Yine ülkemizde yaklaşık 200.000 ton civarında patlayıcı madde kullanımı sektörün büyüklüğünü göstermesi açısından önemlidir.

Patlayıcı madde sektörünün gelişme eğiliminin hızla artarak devam ettiği dikkate alındığında, yapısal ve mevzuat yönünden sorunlar yaşaması da beklenen bir durumdur. Uzun yıllardır bazı maddelerinin değiştirilerek uygulanan tüzüğün, sektördeki gelişmelere ve günün koşullarına yanıt verememesi sonucu yeni bir mevzuatın oluşturulması kaçınılmaz olmuştur. Mühendislik bilim ve tekniği ışığında, AB mevzuatı ve normlarını da dikkate alan bir Kanunun hazırlanması ve yürürlüğe girmesi tüm sektörün ve ülkemizin yararına olacaktır.

Bu kadar büyük ölçekli üretimin sorunlarının başında iş kazaları, işçi sağlığı ve iş güvenliği, genel güvenlik, toz, gürültü, titreşim, verimlilik ve çevresel sorunlar gelmektedir. Ancak, gelişen teknolojilerle söz konusu sorunların çözümü mümkündür. Patlayıcı madde imalatı, taşınması, depolanması ve kullanımı sırasında pek çok çalışanın ölümüne neden olan iş kazalarının önlenmesi de önemli bir görev olarak karşımızda durmaktadır. Bu konularla ilgili olarak Odamız, 6 kez Delme-Patlatma sempozyumu düzenleyerek buradan çıkan sonuçları ve talepleri yetkililere iletmiştir. 7. Delme-Patlatma sempozyumunu bu yıl 7-8 Kasım tarihlerinde Eskişehir‘de düzenleyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi tüm sektörü yine aramızda göreceğimize inanıyorum. Yine Oda olarak uzun yıllardır verdiğimiz eğitimlerle sektörümüze destek olmaktayız.

Bugün başlayan çalışmayı, tarafların katılımı ve çalışmalara katkı koymaları açısından önemli bulmaktayız. Bu çalışmayı başlatan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederiz. Başlatılan bu çalışmanın olumlu sonuçlanacağına, ülkemizin ve sektörümüzün ihtiyaçlarına yanıt vereceğine inanıyoruz. Bu konuda Maden Mühendisleri Odası olarak gereken katkıyı koyacağımızın bilinmesini isteriz.

Bu düşüncelerle; çalıştayın amacına ulaşacağı inancıyla, çalışmaya katılarak destek veren bilim insanlarına ve sektörün değerli temsilcilerine teşekkür ederiz.

Mehmet TORUN

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 649
Yayın Tarihi: 03.05.2013