TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Basına ve Kamuoyuna

Basına ve Kamuoyuna

Bir şirket tarafından Samsun-Tekkeköy‘de kurulmak istenen ithal kömür santralına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından lisans verilmesi kararına karşı, işlemin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI ve İPTALİ, Elektrik Piyasası Kanununun 4. maddesi ile 17. maddesinin (b) fıkrasının iptali için somut norm denetimi yolu ile ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURULMASI istemi ile Odamız tarafından dava açılmıştır.

İthal kömüre dayalı termik santral kurulmasına lisans vermiş olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, yapısı itibarıyla Anayasaya aykırı olan bir kurumdur.  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yetkilerini ve dayanağını Elektrik Piyasası Kanunu‘ndan almaktadır. Elektrik Piyasası Kanunu‘nun 4. ve 17. maddeleri Anayasamızın 6, 7, 8, 9, 123, 166. maddelerine aykırıdır. Bu nedenle EPDK‘nın yetkilerini almış olduğu, Kanun maddelerinin iptali için Danıştay tarafından Anayasa mahkemesine başvuruda bulunulması tarafımızca talep edilmiştir.

Ülkemizde planlama eksikliği sonucu, yeterli yatırımların zamanında yapılmaması nedeniyle elektrik üretiminde doğal gazda dışa bağımlı duruma gelinmiştir. Bu durum DPT ve Başbakanlık raporlarında da defalarca dile getirilmiştir. Üretimin talebi karşılayamaması sonucu ortaya çıkan sıkıntılara günlük çözümler üretme telaşı ile birlikte, 1990‘lı yıllardan başlayarak bir çözüm olduğu düşünülerek başvurulan doğal gaz santrallerinin günümüzde yarattığı sorunlar ortadadır. Ülkelerin artan doğal gaz talepleri, bazı ülkelerin doğal gaz konusunda tekel haline gelmeleri, uyguladıkları keyfi kesintiler, al ya da öde gibi uygulamalar nedeni ile yeteri kadar doğal gaz alamama sıkıntısı herkes tarafından bilinmektedir. Ayrıca yükselen doğal gaz fiyatları da elektriğin % 50‘sinin doğal gaz ile üretildiği ülkemizde elektrik fiyatlarının sürekli yükselmesine neden olmaktadır. Ülkemizde yeteri miktarda doğal gaz üretilememesine rağmen günü kurtarma projeleri sunucu doğal gaz santrallerine sarılmanın sıkıntısını ülkemiz halen yaşamaktadır.  Yeni bir günü kurtarma projesi olan ithal kömüre dayalı santral kurma çalışmalarının da çözüm olmayacağı ve başka sorunlar yaratacağı bilinmektedir.

Ülkemiz, 2007 yılında petrol ve doğal gaza 34 milyar $ ödemiştir. 2007 yılında 62,8 milyar $ olan, cari açığımızın % 45,3‘ü enerjiden kaynaklanmıştır. Dava konusu ithal kömüre dayalı elektrik üretim lisansının verilmesinin ardından gelecek olan ithal kömür ile elektrik üretecek santrallerin dış ticaret açığını artıracağı ortadadır. Dış ticaret açığının karşılanamaması sonucu, 2001 krizi benzeri bir ekonomik sıkıntının yaşanması durumunda, bu defa ekonominin yanı sıra, ülkenin elektrik üretiminin de çöküşle karşılaşabileceği bilinmelidir.

İthal kömüre dayalı santral izni verilmesi, yerli enerji kaynaklarının kullanımının önünü kapatmaktadır. İdarenin vermiş olduğu kararlarda ve yapmış olduğu işlemlerde kamu yararına uygun hareket etme gereği bulunmaktadır. Ülke kaynaklarının öncelikli kullanılmasını öngörmeyen, ülkeyi enerji üretiminde daha fazla dış kaynağa bağımlı hale getiren bu kararın, kamu yararına uygun olmadığı ortadadır.

Kamuoyuna duyurulur.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
20 Şubat 2008, Ankara

Okunma Sayısı: 1551
Yayın Tarihi: 20.02.2008