BASINA VE KAMUOYUNA: ZONGULDAK ŞUBE 39. DÖNEM GENEL KURUL DEĞERLENDİRİLMESİ

BASINA VE KAMUOYUNA

TMMOB ve bağlı odalarında yapılan Genel Kurullar sonucunda oluşan Yönetim Kurulu üyelerine ait resmi seçim sonuçları İl/İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları tarafından denetlenmektedir. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi‘nin 39. Dönem Genel Kurul seçimleri de T.C. Zonguldak Merkez 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı‘nca yürütülmüştür. Seçilen Yönetim Kurulu‘nun görevi ancak Seçim Kurulu‘nun Karar ve Seçim Sonucu Tutanağı‘nın tebliğ tarihi ile başlamaktadır. Söz konusu tutanak Şubemize 01.02.2006 günü saat 16.30‘da ulaşmıştır. Yeni seçilen Yönetim Kurulu yaptığı ilk toplantısında görev dağılımını;

Başkan            :Erdoğan KAYMAKÇI

II. Başkan       :Yaşar UZUNKAVAKLI

Yazman            :Rahmi ÜDER

Sayman           : Hüsnü MEYDAN

Üye                  : Levent USMAN

Üye                  : Mehmet UYGUR

Üye                  : A. Birol KASAPOĞLU

şeklinde gerçekleşmiş ve ilk gündem maddesi olarak her seçim sonrasında olduğu gibi Genel Kurulumuzu değerlendirip bir basın açıklaması yapma kararı almıştır. Bizden kaynaklanmayan bu gecikme Kamuoyunun bilgisine arz olunur.

Maden Mühendisleri Odası 6235 Sayılı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kanunu ve Ana Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak kurulan, Kamu Kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur.

Kuruluş felsefesine uygun olarak Odamızın amaçları kısaca;

>Doğal kaynakların bulunmasında, işletilmesinde, sanayinin gereksinimine uygun olarak hazırlanmasında ve pazarlanmasında ülke ve kamu yararı doğrultusunda madencilik politikaları üretmek, bu hedefe ulaşmak için gerekli görülen tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak,
>Ülke sorunları ve ortak mesleki çalışmaların sürdürülmesinde TMMOB‘a bağlı odalar, sendikalar, diğer meslek ve demokratik kitle örgütleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak karar almak,
>Odanın amaç ve görevleri ile ilgili kanunlarda yürütme ve yasama organlarında yapılacak çalışmalara katılmak, görüş ve önerilerini bildirmek ve açıklamalarda bulunmak
şeklinde belirlenmiştir.

Kuruluş amacı bu olan ve kurulduğu günden beri bu amaç doğrultusunda hareket eden Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi; kamuoyunda saygın bir yeri olan ve madencilik sektöründeki sorunlar başta olmak üzere; ülkemizin demokratikleşme ve bağımsız bir ülke olarak varlığını sürdürebilmesi ile ilgili olarak yaşadığı olumsuzlukların çözümünde, çok önemli katkılar koymuştur. Atatürk ilke ve devrimlerini, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü benimsemiş olan Odamızın; çağdaş, demokratik, yurtsever, emekten ve halktan yana bir kuruluş olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Maden Mühendisleri Odası ve Şubemiz ırkçılığın, gericiliğin ve her türlü etnik ayrımcılığın karşısındadır.

Atatürk; Ulusal Kurtuluş Savaşını; tarihsel, sosyal ve kültürel olarak kaynaşmış olan ve bu ülke sınırları içinde yaşayan tüm insanlarla birlikte emperyalizme karşı kazanmış ve bağımsız bir ulus yaratarak Türkiye Cumhuriyeti‘ni kurmuştur. Atatürk‘ün kurduğu tam bağımsız, demokratik ve laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini korumanın her yurttaş gibi bizim de birinci görevimiz olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz.

Bilindiği gibi; TMMOB Yasasına göre Birliğe bağlı tüm kuruluşlar iki yılda bir Genel Kurul düzenleyerek odaları yönetecek yönetim kurullarını belirlemektedirler. Bu gerekçeyle 28-29 Ocak 2006 tarihlerinde Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi‘nin 39. Dönem Genel Kurulu yapılmıştır. Genel Kurulumuza bizzat gelerek bizleri onurlandıran Valimiz Sayın Yavuz ERKMEN‘e, Zonguldak Belediye Başkanına, Demokratik Kitle Örgütlerine, Meslektaşlarımıza, Yerel Basınımıza ve Zonguldak Kamuoyuna teşekkür ediyoruz.

39. Dönem Genel Kurulumuz da yukarıda saydığımız amaç ve ilkeler doğrultusunda çalışmalarını sürdürmek için toplanmış, oluşturulan divan ve belirlenmiş program takip edilerek katılan konukların istekleri doğrultusunda kendilerine söz hakkı verilmiştir. Düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılan bu konuşmalar ve ortaya atılan düşünceler Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi‘nin görüşlerini yansıtsın veya yansıtmasın, sunumları denetlemek, kısıtlamak veya engellemek hakkını, haklı olarak kendinde görmediği gibi, sunumun doğruluğunu veya yanlışlığını hukukun üstünlüğüne olan inancından dolayı kamuoyuna ve yargıya bırakıyor ve kürsüden konuşan konuşmacıların düşüncelerinin kendilerini bağladığını belirtmek istiyoruz.

Program gereği misafirimiz olan kuruluş temsilcileri genel kurulumuza katkı koymak ve kendi pencerelerinden Zonguldak‘ın ve ülkemizin sorunlarını dile getirmek düşüncesiyle konuşmalar yapmak için divan tarafından kürsüye davet edilmişlerdir. Kabul edilmelidir ki konuşmacıların ifadeleri her ne kadar odamızı değil kendilerini bağlasa da Odamızın ve Şubemizin ilkeleri dikkate alınarak tüm konuşmacıların ve dinleyicilerin ülke bütünlüğünü yaralayıcı tarzda ve yasal sınırların da dışına çıkmadan kürsümüzü özgürce kullanma hakları vardır. Hal böyle iken; Sağlık Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi adına konuşma yapan Şube Sekreterinin, sağlık sektörünün sorunlarını ele aldığı konuşmasının sonunda kullandığı "Türkiye Halkları" gibi hassasiyetle karşılanması doğal olan sözcükleri kullanmaktaki özensizliği yaşadığımız gerilime neden olmuştur. Olayın devamında Sayın Valimizin Devletin en üst düzey temsilcisi olarak gösterdiği hassasiyet saygıyla karşılanmış fakat Genel Kurul Divanının değerlendirmesini beklemeden Genel Kuruldan ayrılması da bizleri oldukça üzmüştür.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi olarak 1955 yılından bu yana yapılan tüm Genel Kurullarımızda yukarıda ifade etmeye çalıştığımız ilkeler korunmuş ve hiçbir kişi veya kuruluş rencide edilmeden sağlıklı bir şekilde genel kurullarımız tamamlanmıştır. Bundan sonra da Genel Kurullarımız TMMOB‘nin Genel Kuruluna yakışır bir şekilde yukarıda çizdiğimiz ilkeler çerçevesinde sürdürülecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.            02.02.2006

Erdoğan KAYMAKÇI