TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Borda tekellerin talebi karşılandı

Borda tekellerin talebi karşılandı

2840 sayılı yasanın 2. maddesindeki, "Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi Devlet eliyle yapılır" ifadesini değiştiren AKP, dünyanın en stratejik madenlerinden biri olan borda özelleştirmenin önünü açıyor. Tasarı tüm itirazlara rağmen komisyondan geçti. TBMM Genel Kurulunda da kabul edilirse, bor madeni özel sektörün masasına sunulacak. Üstelik devlet alımı garantisi de verilecek. Tasarıya itiraz eden Türkiye Maden-İş, Petrol-İş, ESM, Türk Enerji Sen ile Maden, Jeoloji, Kimya, Metalürji Mühendisleri odaları ortak bir platform oluşturup, "tasarıyı geri çekin" demişlerdi. Alt komisyona görüşlerini de ileten platformun talebi karşılık görmediği gibi, itirazlarını Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu‘nda sözlü dile getirmelerine izin verilmedi.

SÖZ BİLE VERİLMEDİ

Komisyon görüşmelerine katılan, ancak söz verilmeyen Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, tasarının açık bir özelleştirme olduğunu ifade etti. Tasarı ile hangi işlerde hizmet alımına gidileceğinin tek tek tariflendiğini belirten Öztaşkın, platform olarak "cevher çıkarılması ve diğer işler" diye tanımlanan işlerin metinden çıkarılmasını istediklerini hatırlattı. Öztaşkın tasarının bu haline karşı olduklarını vurgulayarak, "Sınırsız bir şekilde taşeronlaştırmanın önünü açacak, her türlü işin taşerona gördürülebileceği yönündeki kuşkuların giderilmesini istiyoruz" dedi.

DEVLET TEKELİ KALDIRILDI

MADEN Mühendisleri Odası (MMO) Genel Başkanı Mehmet Torun da "Borların özelleştirilmesi yanlışından dönülmesini" istedi. Bu değişiklikle bor, toryum ve uranyum madenlerinin üretiminin özel sektörce yapılmasının önünde hiçbir engelin kalmayacağının altını çizen Torun, "Özel sektörün üreteceği ürünlerin devletçe alımının da garantilendiğini" dile getirdi. Tasarı bu haliyle geçerse, yıllardır yapılamayan "borların özelleştirilmesi"nin başarılmış olacağını kaydeden Torun, bu değişikliğin "Devlet eliyle işletilmesi gereken bor madeninin özelleştirilmesi" demek olduğuna dikkat çekti. Torun "Böyle bir özelleştirme modeli, baştan beri bor madenlerini isteyen çevrelerin talebidir. Toryum ve uranyum gibi nükleer enerji hammaddelerinin üretimi de devlet tekelinden çıkarılacaktır. Bunun sonucunda; ülkemizin geleceği açısından oldukça önemli olan bor, toryum ve uranyum, uzun vadede çok uluslu şirketlerin eline geçecek" diye konuştu. Rezervlerin ve ruhsat sahasının mülkiyetinin devlette kalmasının hiçbir anlamı olmadığını kaydeden Torun, kiralama yoluyla özele verilecek maden rezervi tükendiğinde mülkiyetin hiçbir anlamının kalmayacağını söyledi. Zaten anayasaya göre mülkiyetin devredilemeyeceğini belirten Torun, tasarının bu haliyle özelleştirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Okunma Sayısı: 259
Yayın Tarihi: 03.11.2012