Borun satış planı Meclis`te
Bor madenlerinin özelleştirilmesinin önünü açan yasa Meclis`e geldi.Bu yasa ile bor madenlerinin özelleştirmesinin önü açılacak mı?
Bor madenlerinin özelleştirilmesinin önünü açan ‘Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı‘ Meclis gündemine girdi.
- TBMM Enerji, Sanayi, Ticaret Komisyonu‘nda görüşülen tasarı, alt komisyona gönderildi. Görüşmelere Maden Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Mehmet Torun ile oda yöneticileri de katıldı. MMO‘nun komisyon üyelerine de sunduğu tasarıya ilişkin görüşleri şöyle:
· Türkiye dünyadaki rezerv miktarının yüzde 70‘ine sahip. Kalite ve çeşitlilik açısından en zengin bor ülkesi. Özelleştirme ülke çıkarlarına aykırı. Tasarıyla 2840 sayılı yasa ile getirilmiş olan "Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır" hükmü delinerek borları özelleştirmenin önü açılıyor.
· Gerekçedeki "beklenen gelirin sağlanamaması riski" gerçek değil. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nün; Konsantre Bor, Bor Kimyasalları ve Eşdeğeri Ürün İhracatı 10 yılda 209 milyondan 829 milyon dolara çıktı.
• Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nün en büyük rakibi olan Rio Tinto‘nun Kuzey Amerika‘da rezervleri tükenmek üzere. 2015-2016‘da üretime başlayacağı Sırbistan‘daki rezervler de az. Hem Rio Tinto hem de BHP Biliton şirketlerinin Türkiye‘deki uzun vadeli planlarıyla örtüşecek şekilde yasal düzenleme yapılması düşündürücü ve manidardır.