TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLlĞI’NA

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE
ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLlĞI‘NA

Bilindiği üzere, 4857 sayılı İş Kanunu yasalaşarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun uygulanabilmesi amacıyla düzenlenen yönetmelikler de çıkarılarak uygulanmaya başlanmıştır.

Kanunun; 78. maddesinde belirtilen "iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesini" içeren maddesi ile 82. maddesinde "İş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanlar‘ın görevlendirilmesi konularında belirtildiği üzere ilgili mühendislerin, bu kanun kapsamında düzenlenen görev, yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Odamız ana yönetmeliğinin amaçlar kısmındaki 6. maddesinin ilgili fıkraları;

g) "Mesleğin uzmanlık konularını ve uzmanlık koşullarını belirlemek, meslekte uzmanlık konusunda gerekli çalışmaları yapmak ve eğitimleri vermek, üyelerin mesleki ve bilimsel çalışmalarına, yaptıkları işlere ve tamamlayıcı öğrenimlerine dayanan uzmanlık dosyaları tutmak ve gerektiğinde kamu kuruluşlarına ve özel kuruluşlara uzmanlar önermek,

h) İş güvenliği ve işçi sağlığı ile madencilik ve çevre konularında maden mühendislerinin yetki ve sorumluluklarını belirlemek, ölçüm, test ve kontrollere bağlı olarak hazırlanacak raporların ilgili standartlara uygunluğunu sağlamak

i ) Ülke sorunları ve ortak mesleki çalışmaların sürdürülmesinde TMMOB‘ye bağlı odalar, sendikalar, diğer meslek ve demokratik kitle örgütleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak kararlar almak" olarak belirlenmiştir.

Yine madencilik sektörü, iş güvenliği açısından diğer sektörlere göre çok daha riskli bir sektördür. Nitekim iş kazaları istatistikleri incelendiğinde bu durum açıkça görülmektedir. Son 3 yılda sadece kömür ocaklarında 100‘ün üzerinde ölümlü iş kazası yaşanmıştır.

Bakanlığınızın, yönetmelik gereği sertifikalandırdığı İş güvenliği uzmanlarının eğitimlerinde sektörel eğitim de büyük önem taşımaktadır. Bu konuda Odamız, 2003 yılında Sürekli Eğitim Merkezi kurarak üyelerini çeşitli mesleki konularda eğitmeye başlamıştır. Bu anlamda Maden Kanununda da belirtilen ve Enerji Bakanlığı ile Bakanlığınızın da ortaklaşa sorumluluk aldığı eğitim programları sonucu, bugüne kadar 1500 maden mühendisi teknik nezaretçi sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Geçmiş yıllarda bu eğitimler, Bakanlığınız ile Odamız arasında yapılan protokollar çerçevesinde başarıyla yürütülmüştür. 1998 ve 2003 yıllarında yapılan protokollarla yürütülen eğitimleri ve 2007 yılında Bakanlığınızın da desteğiyle yapılacak olan "Madencilik Sektöründe İş Güvenliği Sempozyumu"nu sorunların çözümü için önemli görmekteyiz.

Yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda, İş Güvenliği Uzmanı olacak maden mühendislerinin, Odamız ve Bakanlığınızca ortaklaşa hazırlanacak bir eğitim programı ve protokol çerçevesinde sektörel eğitimden geçirilmeleri uygun olacaktır. Bu eğitimden geçen ve belge alan mühendislerin, Bakanlığınızca eğitime alınarak sınav sonucu sertifikalandırılmalarının görevlerini yerine getirmeleri açısından daha uygun olacağı düşünülmektedir. Bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi yapacağımızı belirtir, çalışmalarınızda başarılar dilerim. 17.06.2006

Saygılarımla

Mehmet TORUN
Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

 
Okunma Sayısı: 3013
Yayın Tarihi: 17.06.2006