TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI, GÖREV VE SORUMLULUĞUNUN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMELİDİR.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatını 2004 yılından itibaren bir türlü yaşama geçirememiştir. Gaziantep‘te yaşanan ve 8 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan iş kazası ve daha bir ay önce yayınlanmış olan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev Yetki Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik‘in tekrar değiştirilmesi buna en güzel örnektir.

Kazanın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının "iş güvenliği uzmanları işverenlerden çok para istiyorlar, bu nedenle herkesi iş güvenliği uzmanı yapacağız" diye demeç vermesinden birkaç gün sonraya gelmesi ilginçtir.

Bilindiği üzere 6331 sayılı Kanun, iş güvenliği uzmanlarını yaşanan kazaların sorumlusu gibi göstermekte ve hukukun önüne günah keçisi olarak sunmaktadır. Bu sorumluluğun bedelini işverenler adına yok pahasına ödemek istemeyen deneyimli uzmanlara karşı işverenler daha az para ödesinler diye mevzuatı değiştirmek, iş kazalarında ölen işçilerden sonra genç mühendisleri ve uzmanları işverenler adına kurban etmekten başka bir şey değildir.

Yazboz tahtasına dönen iş güvenliği mevzuatı denetimi yapılamaz hale getirmekle kalmayıp eğitimden denetime özel sektöre açarak tabiri caiz ise denetimi özelleştirmiştir. Oysaki Uluslararası Çalışma Örgütü‘nün (İLO) 81 sayılı sözleşmesi bu görevi devlete vermiştir ve ülkemiz de bu sözleşmeyi imzalamıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın görevi, işverenleri korumak değil çalışma barışını sağlamaktır. Ancak bugüne kadar yapılan mevzuat çalışmalarında sadece işverenlerin talepleri karşılanmış olup, sendikalar ve meslek odaları yok sayılmıştır.

Yaşanan süreç göstermiştir ki 6331 sayılı Kanun, Sayın Bakanın "Öyle bir kanun geliyor ki bakın görün iş kazaları nasıl bitecek" dediği gibi iş kazalarını önlememiştir.

Sonuç olarak, yeni bir yasal düzenleme ile etkin ve güçlü bir denetim teşkilatına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle derhal yeni bir yasal düzenleme yapılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler yapılırken tüm tarafların görüşleri dikkate alınmalıdır.

Yasal düzenleme içerisinde insan hayatının bir maliyet unsuru olmadığı ve işverenlerin sorumluluğunun para karşılığında iş güvenliği uzmanlarına devredilemeyeceği güvence altına alınmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TMMOB

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

02 Şubat 2013, Ankara

Okunma Sayısı: 1700
Yayın Tarihi: 01.02.2013