TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ÇAYIRHAN'DA MADEN VARLIKLARININ SATIŞI: ŞİRKETİN ZENGİNLEŞMESİ, HALKIN YOKSULLAŞMASI DEMEKTİR!

ÇAYIRHAN'DA MADEN VARLIKLARININ SATIŞI: ŞİRKETİN ZENGİNLEŞMESİ, HALKIN YOKSULLAŞMASI DEMEKTİR!

ÇAYIRHAN'DA MADEN VARLIKLARININ SATIŞI:

ŞİRKETİN ZENGİNLEŞMESİ,

HALKIN YOKSULLAŞMASI DEMEKTİR!

 

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açık artırma usulü ile yapılan ihale sonucunda, 35 yıllığına 20 milyar TL bedelle Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi’ne devredilmiştir.

Bu özelleştirme kapsamında:

  •     620 MW güce sahip elektrik santrali ve işletmenin kullanımındaki taşınmazlar,
  •     EÜAŞ ve Maliye Hazinesi'ne ait mülkler,
  •     23405 ve 30963 numaralı ruhsatlarla kapsanan, 132 milyon ton rezerve sahip maden sahalarının işletme hakları,

“satış” ve “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle bir bütün halinde şirkete devredilmiştir.

Ancak, santral, maden sahası ve diğer varlıkların gerçek piyasa değeri açıklanmadan, yalnızca şirketin verdiği tekliflere göre ihale edilmesi, kamu yararı açısından kabul edilemez bir yöntemdir.

Özelleştirilen varlıklara ödenecek 20 milyar TL’nin, varlıkların gerçek değerinin en kötü olasılıkla 1/4'i değerinde olduğu hesaplanmaktadır. Bu bedel, yalnızca bir elektrik santralinin kurulum maliyetinden bile düşük olup, kamunun uğrayacağı zarar yaklaşık olarak 60 milyar TL civarındadır.

Bu zarara lojmanların, arazilerin ve santralin ekonomik ömrü tamamlandığında santralin hurda satış değeri dahil değildir.

Ancak gözden kaçan en önemli husus satralin % 20 peşinat ve 72 ay vade ile alınmasıdır ki aylık taksitler santralin aylık karının ancak % 70’i kadardır.  Yani çayın taşı ile çayın kuşu vurulmaktadır.

Özelleştirme İdaresi, satışa konu olan ve işletme hakkı devredilen varlıkların gerçek değerini derhal kamuoyu ile paylaşmalıdır.

Ayrıca, halka ait olan bu varlıkların korunması için aylardır mücadele eden maden işçilerinin taleplerinin karşılanıp karşılanmadığı da kamuoyuna açıklanmalıdır.

Türkiye’de yapılan özelleştirmeler göstermiştir ki, özelleştirme süreçleri şirketlere aşırı karlar sağlarken, toplum bu refah artıştan pay alamamıştır. Yani şirketler zenginleşirken halk yoksullaşmıştır.

Geçmişte madencilik ve enerji sektörlerinde yapılan özelleştirmeler nasıl enerji maliyetini artırdıysa, Çayırhan özelleştirmesi de enerji fiyatlarının yükselmesine neden olacak ve halkın yaşam maliyetini daha da artıracaktır.

Bu özelleştirme ihalesi derhal iptal edilmelidir!

 

Saygılarımızla,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

12 Mart 2025, Ankara

 

Okunma Sayısı: 152
Yayın Tarihi: 12.03.2025