TMMOB Maden Mühendisleri Odası

COVID-19 RİSKİNE KARŞI MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ALINACAK ÖNLEMLER

COVID-19 RİSKİNE KARŞI MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ALINACAK ÖNLEMLER

2019 yılı Aralık ayı içerisinde Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgın haline dönüşen Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşadığımız süreçte 10 milyonu aşkın insan bulaşa maruz kalmış ve 500 binin üzerinde insan hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde Mart 2020 tarihinde görülmeye başlanan salgın nedeniyle 200 binden fazla insanımız Covid-19 hastalığına yakalanmış ve 5.000’den fazla vatandaşımızın yaşamı sona ermiştir.

Bilim Kurulunun ve TTB’nin tüm uyarılarına rağmen ülkemizde 1 Haziran 2020 tarihi ile önlemler gevşetilerek normalleşme sürecine girilmeye başlanılmıştır. Normalleşme sürecinde tüm uyarılarımıza rağmen birkaç işletme dışında faaliyetine ara vermeyen madencilik sektöründe üretim devam etmektedir.

Odamız kamusal görevi nedeniyle Covid-19 salgını süresince yapılacak üretim faaliyetleri sırasında üyelerimizin ve maden emekçilerinin sağlıklarının korunması amacıyla bir rehber hazırlamıştır.

Bu rehber, TTB’nin tavsiye ve açıklamalarına, Bilimsel Danışma Kurulu ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberlerinde belirtilen genel esaslara ve bu rehberin “Madenlerde alınacak önlemler” başlıklı kısmında belirtilen önlemlere ek olarak Covid-19 salgınına karşı madencilik sektörüne özgü ek tedbir önerilerini kapsamaktadır. Burada özetlenenlerin yanı sıra her işyerinin kendine özgü koşullarını değerlendirmesi ve tedbirleri buna göre belirlemesi gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki, öncelik olarak salgın tehlikesinin halen yüksek olduğu yerlerde başta yeraltı maden işletmeleri olmak üzere tüm maden işletmelerinde üretimin durdurulması ve bu işletmelerde sadece güvenlik nedeniyle zorunlu faaliyetlere karantina şartları altında izin verilmesi gerekmektedir.

Covid-19 Rehberine yazımızın dosya ekinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
03 Temmuz 2020, Ankara

Okunma Sayısı: 1057
Yayın Tarihi: 03.07.2020
Dosyalar