TMMOB Maden Mühendisleri Odası

DAİMİ NEZARETÇİLİK ATAMALARI İLE İLGİLİ VALİLİKLERE GÖNDERMİŞ OLDUĞUMUZ YAZIMIZ.

DAİMİ NEZARETÇİLİK ATAMALARI İLE İLGİLİ VALİLİKLERE GÖNDERMİŞ OLDUĞUMUZ YAZIMIZ.

3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında yapılan Daimi Nezaretçi atamaları ile ilgili hatalı uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik Valiliklere göndermiş olduğumuz yazımız.

Bilindiği üzere 3213 sayılı Maden Kanunu`nun 3 üncü maddesinde "Daimi Nezaretçi: İşletmede daimi olarak istihdam edilen maden mühendisini" ifade eder şeklinde tanımlamıştır.

Kanunun "Daimi nezaret ve teknik eleman" başlıklı 31 inci maddesine göre;

"Kaynak tuzlaları hariç olmak üzere maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetleri, maden mühendisi nezaretinde yapılır. Maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetlerinde asgari bir maden mühendisi daimi olmak üzere, işletme tekniği, büyüklüğü ve yapısal durumu göz önüne alınarak diğer meslek disiplinlerinden mühendis istihdam edilmesi zorunludur. Daimi nezaretçi ile vardiyalı çalışan işletmelerde işletmenin büyüklüğü ve niteliği esas alınarak her vardiyada zorunlu olarak istihdam edilecek maden mühendisi ve görevlendirilecek diğer mühendislerin görev, yetki ve sorumlulukları, atanma usul ve esasları, eğitimi, çalışma usul ve esasları Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.

Birinci fıkrada belirtilen istihdam şartlarını sağlamadan maden işletme faaliyetinde bulunulması hâlinde 30.000 TL idari para cezası uygulanarak maden işletme faaliyetleri durdurulur. İstihdam şartlarının sağlanması hâlinde faaliyete izin verilir."

I (a) grubu maden sahalarında "Daimi Nezaretçi" atamaları, 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde, Valiliklerin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları veya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliklerince gerçekleştirilmektedir.

Koordinasyon eksikliği nedeni ile Kanun gereği sadece bir maden sahasında göreve alabilecek maden mühendislerinin, farklı illerde birden fazla maden sahasında daimi nezaretçi olarak atanmaları mümkün olabilmektedir.

Mevzuat gereği; yalnızca ataması gerçekleşecek işyerinde sigortalı olarak çalışarak, daimi nezaretçilik görevi yürütmesi gereken maden mühendislerinin, aynı anda farklı işyerlerinde sigortalı olarak çalıştıkları belirtilmektedir.

Yaşanabilecek hukuki sorunların önüne geçilebilmesi için;

1-Daimi Nezaretçi atamalarında, ataması yapılacak maden mühendislerinin aynı anda, farklı işyerlerinde çalışmamasının engellenebilmesi amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış güncel belgeler istenerek durumun kontrol edilmesi,

2-Maden mühendislerinin aynı anda farklı illerde daimi nezaretçilik yapmasının önüne geçilebilmesi için ise; ataması yapılan Daimi Nezaretçiler ile görevinden ayrılan Daimi Nezaretçilerin Odamıza bildirilerek sorgulanması,

hususlarını belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 1730
Yayın Tarihi: 26.10.2018