TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Dedeman Ödülleri Sahiplerini Buldu

Dedeman Ödülleri Sahiplerini Buldu

DEDEMAN ÖDÜLLERİ
SAHİPLERİNİ BULDU

Dedeman Topluluğu‘nun kurucusu Mehmet Kemal Dedeman‘ın anısına madencilik ve turizm sektörlerinin gelişmesini desteklemek amacıyla düzenlenen "Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Projesi Yarışması"nın bu yılki ödülleri sahiplerini buldu.

Artık geleneksel hale gelen yarışmada, madencilik dalında birinciliğe değer proje bulunmazken, Ekrem Yüce, Fatma Arslan, Ali Güney, Neşet Acarkan ve Vecihi Gürkan‘dan oluşan ekibin "Türkiye‘nin potansiyel nikel cevherleri ve zenginleştirme olanakları" projesi ile Nihat Ataman‘ın "Endüstriyel atıkların yüzey hazırlama işlemlerinde aşındırıcı olarak kullanılması" projesi ikincilik ödülünü paylaştı. Madencilik dalındaki üçüncülük ödülünü ise, "Üretim ve işletme planlaması için maden tenörlerinin ve rezervlerinin jeo istatistik yöntemlerle modellenmesi ve değerlendirilmesi" projesi ile Prof.Dr. Adem Ersoy ve Araş.Gör Tayfun Yünsel aldı.

Türkiye için nikel madeninin önemi
Yarışmada ikincilik ödülünü paylaşan "Türkiye‘nin potansiyel nikel cevherleri ve zenginleştirme olanakları" projesini Yrd.Doç.Dr. Ekrem Yüce anlatıyor:
"Ülkemizde yıllardır, tüm zorluklarına karşın, klasik madencilik faaliyetleri ile ulusal ekonomiye küçümsenmeyecek katma değerler yaratılmaktadır. Ancak, ürün çeşitlendirme ve katma değeri yüksek madencilik çalışmaları ile yeni ve özellikle kıymetli madenlerin üretimleri konusunda bulunulan durumun, arzu edilen seviyelerin çok uzağında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Günümüzde önemli rezervlere sahip bir krom üreticisi, ülke olan Türkiye‘nin, bu tür cevherleşmeler içinde bulunabilen nikel ve platin grubu metalleri değerlendiren ülke örnekleri dikkate alındığında bile, Ar-Ge ve üretime dönük performansı ile sevindirici bir noktada olmadığı açıktır. Jeolojik yapısıyla küçümsenmeyecek potansiyel nikel oluşumlarının izlerini taşıyan ülkemizin, yakın bir gelecekte, artık nikel madenciliği yapan bir ülke olma şansını yakalayabileceği düşünülmektedir.
Burada sunulan 9 farklı grupta tamamlanmış araştırma projeleri sonuçları ile çeşitli bölgelere ait cevherleşme ve değerlendirme olanaklarına dikkat çekilmektedir. Manisa, Muğla, Bursa, kayseri, Sivas gibi değişik bölgelerden alınan cevher örnekleri; genel olarak %0.2 ile %1.5 nikel içerikli bir dağılım göstermektedir. cevherlerin alındığı mevcut koşullara bakıldığında, bu ve benzeri sahaların ileriye dönük cevherleşme potansiyelleri açısından umut verdiği düşünülmektedir."

Okunma Sayısı: 1815
Yayın Tarihi: 15.05.2007